İki asırlık çivisiz camii restore edilmeyi bekliyor

Camii'nin dışından ve içinden detay
Muamma Teravih Namazı Doğal Afet Camii Bakanlık 

-Camii'nin arka tarafında yapılan kazıdan detay
-Köy sakinlerinden Ersin İncebacak'ın konuşması

( KARABÜK -ÖZEL)- 200 yıllık tarihi çivisiz camii yıkılmaya yüz tuttu KARABÜK

- Karabük’ün Yenice ilçesinde yaklaşık 200 yıl önce yapılan ve yapımında çivi kullanılmayan tarihi Yirmibeşoğlu Camii, restore edilmeyi bekliyor. Yenice ilçesine bağlı Yirmibeşoğlu Köyünde bulunan ilk adı Cuma Camii olan ve daha sonra Yirmibeşoğlu olarak değiştirilen çivisiz ahşap camii yıkılmaya yüz tuttu. Yaklaşık 200 yıllık olan tarihi camiinin yapımında meşe ağacı kullanılırken, cami içerisine bakıldığında testere ve keser ile yapıldığı görülmekte. Bölgede bulunan köylerin ortak merkezinde bulunan camiiyi geçmişte yaşayan insanların Cuma ve teravih namazlarını burada kıldıkları belirtiliyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar, 1991 ile 1998 yıllarında bölgede yaşanan büyük sel gibi doğal afetlere rağmen ayakta kalmayı başaran çivisiz camiinin yeniden restore edilerek faaliyete geçmesini istiyor. Köy sakinlerinden olan Ersin İncebacak, Yirmibeşoğlu Camii'nin ilk adının Cuma Camii olduğunu belirterek, “Yapılış tarihi tam olarak muammaya kalsa da üzerinde Osmanlıca yazıya bakıldığında 1911 başlangıç 1918 bitiş olarak yazıyor. Tarihe baktığımızda yüzyıllık ama bunun 200-230 yıllık olduğu söyleniyor. Yaşantıya baktığımızda 5 tane köy var etrafımızda. Dedelerimiz veya dedelerimizin babası, herkes buraya Cuma ve teravih namazına geliyormuş” dedi.
“Tarihinde iki defa sel gördü” Camii içerisine bakıldığında keser ve testere kullanıldığını ifade eden İncebacak, “Bıçkı dediğimiz aletin daha eskisi olan harhar denilen makine kullanılmış. Baştan aşağı insan emeği ile yapılmış. Günümüz cihazına ait bir şey yok. Sadece çatılar köylülerimiz tarafından sonradan da yapılmış. Onun haricinde baktığımızda çok eski. Bayağı bir eski camiimiz. Ahşaplar, keresteler kendilerini gösteriyor. Meşe ağacı kullanılmış camiinin yapımında ve halen ayakta duruyor. Tarihe yenik düşmemek için kendi başına mücadele verdiği gibi iki defa tarihinde sel gördü. 1991-1998 sellerini gördü, camiinin 1.katına kadar su basmasına rağmen ahşap olmasına rağmen sele kendini düşürmedi. O yüzden yardım bekliyoruz, tekrardan gündeme alınsın. 10 yıl önce çalışma başlattılar ama hiç gelen olmadı” diye konuştu.
“Tarihi miras ayakta dursun” “Baktığımız zaman camiimiz çok eski, biz buranın tadilat edilmesini istiyoruz” diyen İncebacak şunları söyledi: “Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan, Karabük Turizm İl Müdürlüğümüzden buranın restore edilmesini istiyoruz. Çünkü dedelerimizin çok emeği var burada. Babamın bana söylediğinde gaz lambası dahi yokken dedelerimiz buraya çıra ile gelirmiş namaz kılmaya. Bizde torunları olarak, bu camiinin tekrar ayakta durmasını istiyoruz. Etrafında mezarlık var, bayramlarda ziyaretlere gelen vatandaşların camii de tekrar namaz kılmasını istiyoruz. Hem tarihe ışık tutması açısından hem de tarihi miras ayakta dursun , torunlarımız da görebilsin diye devletimizden ve bakanlıklarımızdan buranın restore edilip tekrar hizmete sunulmasını istiyoruz.” İncebacak, ahşap çivisiz camiinin arka tarafında yapılan kazı ile ilgili ilk defa gördüğünü, bilgisi olmadığını ve tarihi bir camii olduğu için vatandaşlar tarafından kazılmış olabileceğini ifade etti.

13 Ekim 2018 Cumartesi günü yayınlandı