Hastaneden kadavra kaçırıldığı iddiası - İZMİR

- Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlük binasının dış görüntüsü - DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mete Edizer ile röportaj - DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Edizer: "Şu an eksik kadavramız yok, bunu rahatça söyleyebiliyorum. Gururla söylemek isterdim ama en azından kadavralarımıza sahip çıkmayı başardık"İZMİR (AA) - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mete Edizer, hastanelerine bağışlanan 4 kadavranın "izinsiz ve gizli bir şekilde" gönderildiği özel üniversiteden geri alındığını belirtti.
Edizer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEÜ'den bir özel üniversiteye, rektörlük ve dekanlık bilgisi dışında "kadavra transferi" yapıldığının geçen nisan ayında ortaya çıktığını söyledi.

Kadavraları izinsiz ve gizli şekilde özel bir üniversiteye gönderdiği iddia edilen DEÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Mağden hakkında kurum içinde soruşturma başlatıldığını kaydeden Edizer, şu bilgileri verdi:"Soruşturma devam ediyor, şahitler dinleniyor, diğer üniversite ile yazışmalar yapıldı. 2016 yılının ekim ayında oraya iki kadavranın daha transfer edildiğini, bize toplam 4 kadavra geri gönderilince fark ettik. Kadavra salonunda ne olup bittiğini bilmiyorduk ama şu an bütün kadavralarımız sayıldı, eksiğimiz gediğimiz yok. Her şey yerli yerine oturdu.Bu konu bizim için gerçekten çok onur kırıcı oldu. Türkiye'deki bütün anatomistleri çok üzdü, derinden yaraladı. Şu an eksik kadavramız yok, bunu rahatça söyleyebiliyorum. Gururla söylemek isterdim ama en azından kadavralarımıza sahip çıkmayı başardık."Edizer, görevden alınan Prof. Dr. Orhan Mağden'in hakkında başka soruşturmalar da bulunduğunu dile getirerek, "Diğer soruşturmalar hakkında bilgi veremem, çünkü bunlar gizli bilgiler." ifadelerini kullandı.Özel üniversiteden geri gönderilen kadavraların tutanakla alındığını söyleyen Edizer, göğüs kafesleri açık durumdaki bu kadavraların yeniden DEÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinin hizmetine sunulacağı bilgisini verdi.Edizer, tıp fakültesi hastanesinde 40'ın üzerinde kadavranın öğrencilerin eğitiminde kullanıldığını ifade ettti.Prof. Dr. Orhan Mağden'in kadavraları kredi çekerek satın aldığı iddialarını da değerlendiren Başhekim Edizer, "7 - 8 yıl öncesine kadar parayla kadavra satın alma şansınız olamazdı." dedi.
Mağden'in basına açıklamalarının çelişkili olduğunu da iddia eden Mete Edizer, soruşturma sonucunda hukuk bürosunun adli süreç konusunda değerlendirme yapacağını da sözlerine ekledi.DEÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Mağden'in hastaneye bağışlanan kadavraları izinsiz ve gizli bir şekilde özel bir üniversiteye gönderdiği iddia edilmişti.Hakkında soruşturma başlatılan Mağden, görevden alınmıştı.
Tıp Fakültesi Fakülte Özel Üniversite Muhabir Öğrenciler 

9 Ocak 2018 Salı günü yayınlandı