Hasan Bülent Türközen’in Konuşması (Atatürk’ün Ayvalık’ta Geliş Yıl Dönümü)

Balıkesir ' in Ayvalık ilçesinde Atatürk ' ün gelişinin 79. yıldönümü bir dizi etkinliklerle kutlandı.Karayolları 29.Şube Şefliği bahçesinde toplanan protokol ve vatandaşların katılımı ile başlayan törende, Ayvalık Belediye Bandosu öncülüğünde 79 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti ' nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ' ün ilçeye girip, ilçe merkezine yürüdüğü güzergahtan halkı selamlayarak yürüyüşe geçen korteje halk alkışlarla karşılık verdi. Kortejin önünü kesen bir gurup çocuk, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ' e mahallelerindeki oyun parkını yenilediği için birer buket çiçek verdi. Bir vatandaşın, ' Hoş geldin Atam ' yazılı pankartı ile selamladığı kortej, 13 Nisan Caddesi ' nden, Cumhuriyet Meydanı ' na kadar devam etti.
Atatürkçü Düşünce Derneği Cumhuriyet Nihat Nalbant Atatürk Karayolları 


Atatürk anıtının önünde sona eren yürüyüşün ardından, protokol sırasına göre Ayvalık Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Ayvalık Belediye Başkanlığı tarafından anıta çelenkler sunuldu. Çelenklerin sunumunun ardından saygı duruşu ve Ayvalık Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı ' nın bir ağızdan büyük bir coşkuyla okunduğu gözlendi. Atatürkçü Düşünce Derneği ve ÇYDD Ayvalık Şubesi üyelerinin meydanda bulunan Atatürk anıtını çiçeklerle donatıldığı gözlenen çelenk töreninin ardından konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Cumhuriyetin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ' ün kurtuluş savaşı öncesinde ve Cumhuriyetin ilanından sonra yurt gezilerini sürdürdüğünü belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti ' nin kurucusu büyük önder Atatürk; Cumhuriyetimizin ilk yıllarında yıkılmış olan imparatorluk halkını uluslaşma süreciyle tanıştırırken, diğer yandan da çağdaşlaşma sürecini yönlendirmiştir. Son aşamada ise ulus devlet yapılanmasına geçilmiştir. İşte böyle zor bir değişimin lideri olan Atatürk, 13 Nisan 1934 günü yani bundan 79 yıl önce bugün, kendisinin Nutuk ' ta da belirttiği üzere işgal kuvvetlerine karşı Kuvva-ı Milliye güçlerinin ilk örgütlü direnişinin gerçekleştiği ve ilk kurşunun atıldığı güzel kentimiz Ayvalık ' a gelmişlerdir” dedi.

Atatürk ' ün ilçeyi ziyaret ettiği günün Ayvalık ' ın sonsuza kadar taşıyacağı bir şeref madalyası ile onurlandırıldığını kaydeden Belediye Başkanı Türközen, “79 yıl önce bugün büyük önderi güzel kentimiz Ayvalık ' ta ağırlamış olmak, büyüklerimizden aldığımız kutsal bir emanet ve çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirastır” diye konuştu.

TÖRENE İLGİ YOĞUN OLDU

Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant da, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaparak, Atatürk ' ün 79 yıl önce Ayvalık ' ı şereflendirmesinden ilçe halkının duyduğu gururu ifade etti. Konuşmaların ardından, öğrenciler tarafından Atatürk şiirleri okundu ve halk oyunları gurupları gösteriler sundu. Vatandaşların oldukça yoğun ilgi gösterdikleri tören; Ayvalık Belediyesi tarafından hazırlanan lokmaların vatandaşlara dağıtılması ve Ayvalık Belediye Bandosunun efsanevi şefi Ergün Tekincan ' ın yönetiminde verilen konser ile son buldu.
14 Nisan 2013 Pazar günü yayınlandı