Görme engelli kardeşler azimleriyle örnek oluyor

Görme engelli iki kardeşin saz çalması
İç Savaş Engelli Çocuk Görme Engelli Öğretmen Gönül Gözü 

-Türkü söylemesi
-Hasan Alhuseyin ile röportaj
-Muhammed Alhuseyin ile röportaj

( KOCAELİ -ÖZEL)- İki engelli kardeş, saz çalarak hayata tutundu KOCAELİ

- Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yaşayan görme engelli iki kardeş, azim yaparak öğrendikleri sazı gönül gözüyle çalarak, diğer engelli bireylere örnek oluyor. Gebze'de yaşayan Suriye uyruklu Hasan Alhuseyin (11) ve Muhammed Alhuseyin (9) isimli iki kardeş, görme engelli olarak dünyaya geldi. Küçük yaşta savaşla tanışan kardeşler, Suriye'deki iç savaşın ardından ailesiyle birlikte yaklaşık 5 yıl önce Gebze ilçesine taşındı. Türkiye’ye geldikten 1 sene sonra ilkokulda eğitim görmeye başlayan Alhuseyin kardeşleri, okulun saz eğitmeni keşfetti. İki kardeşin seslerinin de güzel olduğunu fark eden öğretmen, miniklere saz dersi vermeye başladı.
Azim yaparak kısa sürede saz çalmayı da öğrenen ikili, Türkçe türküleri akıcı bir şekilde söyleyebilir hale geldi. Kendilerine bir hedef belirleyen kardeşlerden Hasan Alhuseyin ileride iyi bir müzisyen olmak isterken, Muhammed Alhuseyin ise matematik öğretmeni olmak istiyor. Hayata adeta saz çalarak tutunan görme engelli çocuklar, kendileri gibi olan bireylerin korkmadan bir bilgi öğrenmesi gerektiğini savunuyor. "Hayatlarına dönsünler, bu korkudan kurtulsunlar" Engelli bireylerin korkmaması ve hayal kurmaktan çekinmemesi gerektiğini söyleyen Hasan Alhuseyin, "Okuduğum okulda Erdoğan Şahinoğlu adında bir tane öğretmenimiz vardı. Kardeşimle ikimize saz çalmaya öğretti. Biz bu şekilde saz çalmayı, Şahinoğlu öğretmenimiz sayesinde öğrendik. Saz çalmayı öğrenmek kardeşimle benim aklımızda yoktu. Biz şiir okuyorduk. Ben ileride her aleti çalmak, her aleti duymak, iyi bir müzisyen olmak istiyorum. Sazı öğrenmek başta zordu tabii ki, parmaklarım alışmadığı için. Öğrenmek isteyenler tabii ki ilk başta zorlanacak. Sonra çok kolay öğrenecekler, hem de çok sevecekler. Ben buna inanıyorum. Saz güzel bir alettir. Sazı bence çalsınlar" dedi.
"Hayal kursunlar" 'Bizim gibi olanlar hayatlarına dönsünler' diyen Hasan Alhuseyin, "Bu korkudan kurtulsunlar. Gitsinler bir bilgi öğrensinler. Hayatlarına ne yapacaklar? Ne olacaklar? buna karar versinler. Hayal kursunlar. Çünkü hayal kurmak çok mutlu eder" diye konuştu.
Muhammed Alhuseyin ise saz çalarken kendisini çok hissettiğini belirterek, "Önce basit şeyleri öğrendik. Öylece şarkı söylüyorduk. Sonra öğretmenimiz bize notaları öğretti, yaptırmaya başladı.
Öylelikle sazı öğrendik. İlk etapta biraz zor oldu ama şimdi çok kolay. Ben saz çalarken kendimi çok güzel hissediyorum. Başka insanlara da söylüyorum; istiyorlarsa korkmasınlar. Çünkü insan korktuğu zaman karıştırır. Yapacağı şeyi karıştırır. O yüzden hiç korkmasınlar" şeklinde konuştu.
Geleceğe dönük hedefleri olduğunun altını çizen Alhuseyin, ileride matematik öğretmeni olacağını, saz çalmayı da bırakmayacağını ifade etti.
(MU-HFV-
Gönül Gözü Hakkında
Karanlık dünyalara ışık tutacak ''Gönül Gözü'' Neşe Sapmaz'ın sunumuyla her cumartesi canlı yayınla saat 12.00’da... Hayata gözleriyle değil elleriyle tutunanların hikâyesi. Doğuştan veya sonradan görmeyen kişilerin gerçek yaşam öyküleri izleyiciyle buluşuyor....
devamı
24 Ocak 2021 Pazar günü yayınlandı