Festiculture Etkinliği Türkiye’yi Fransa’ya Taşıdı

detay
Fenomen Sosyal Medya Sparta Ziyaretçiler Allah 

-röpler

( LYON ) - Festiculture etkinliği Türkiye’yi Fransa’ya taşıdı LYON

- Fransa’nın Lyon kentinden gerçekleşen 9. Festiculture etkinliği yine yoğun ilgi gördü. Yaklaşık 120 bin ziyaretçisi olan ve 300 esnafın stant açtığı etkinliğe Türkiye’den birçok sanatçı da katıldı.
Türk, Fransız ve Arap ziyaretçilerin yoğun ilgisini gören etkinlikte Türk ürünleri ve kültürü tanıtıldı, birçok ünlü isme “En sevilen sanatçı” ödülü verildi.
Fransa’nın Lyon kentinde 19-22 Nisan arasında gerçekleşen geleneksel Festiculture etkinliği Fransa’nın ve Avrupa’nın farklı yerlerinden 120 bin ziyaretçiyi ağırladı. Yaklaşık 300 esnafın stant açtığı etkinlikte birçok sanatçı da “En sevilen sanatçı” ödülü aldı. Stantlarda her türlü çeyizlik, ev eşyası, yiyecek, giyecek, aksesuar, kitap ve daha nice Türk ürünü bulunurken, restoran stantlarında da Türk mutfağının en güzel ürünleri misafirlere sunuldu. Eski Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb gibi önemli isimlerin de katıldığı etkinliğe her milletten ziyaretçi geldi. Etkinliği “Küçük Türkiye” olarak adlandıran ziyaretçiler “Sanki Türkiye’deymişiz gibi” ifadelerini kullandı. Etkinlikte ayrıca ziyaretçiler en sevdikleri sanatçılarla kucaklaşma ve fotoğraf çektirme olanağı buldu. Ünlü oyuncu Murat Yıldırım ve eşi İmane Elbanı, çok sevilen Sen Anlat Karadeniz oyuncuları Öykü Gürman ve Ulaş Tuna Astepe, özellikle Arap ülkelerinde ilgiyle takip edilen Beni Affet dizisi oyuncularının yanı sıra sosyal medyanın fenomen isimlerinden de davetliler oldu. Bursa Mehter takımının da yoğun ilgi gördüğü etkinliğin salonunda Türkiye ve İstanbul’u aratmayan dekorlar da dikkatleri çekti. Kız Kulesi, Ayasofya gibi birçok ünlü yapının büyük boyuttaki maketleri ziyaretçilere kendilerini İstanbul’da hissettirdi. "Türkiye’ye gelmiş gibi hissediyoruz" Etkinliğe katılan Faslı Umeyma, "3 yıldır Festiculture’e geliyoruz. Buraya girdiğimiz zaman Türkiye’ye gelmiş gibi hissediyoruz. Biz Türkiye’ye ait şeyleri seviyoruz. Türk dizi ve filmlerini de çok izliyoruz. İzlediğimiz dizi ve filmlerin içindeymişiz gibi oyuncularla berabermişiz gibi hissediyoruz" dedi.
10 yaşındaki Faslı çocuk ise "Sevdiğim oyuncuyu gördüm, çok iyiydi, fotoğraf çekinme imkanımız oldu" ifadelerini kullandı. Etkiliğin organizatörlerinden İzzet Doğanel "Festiculture’un 5 organizatöründen biriyim. Festiculture’un 9’uncusunu yapıyoruz bu sene, çok yoğun geçiyor. 4 gün içerisinde 120 bin ziyaretçi bekliyoruz. Dün çok yoğun bir açılışımız gerçekleşti. Lyon Belediye Başkanı, Konsolosumuzun katılımı ile yoğun misafir katılımı ile güzel bir açılışımız gerçekleşti. Festiculture’de 300’e yakın esnafımız var. Festivalde Türkiye’yi Fransızlara tanıtıyoruz. Dün açılışımıza eski İçişleri Bakanı Gerard Collomb katıldı.
Çok yoğun katılımımız var Arap ve Fransız ziyaretçilerden. Yaklaşık yüzde 60-70 yabancı katılımı var. Çok memnunuz, zaten gayemiz o idi, kültürümüzü, sanatımızı yabancılara tanıtmak, hedefimiz o idi. İnşallah bir daha ki sefere bu çıtayı biraz daha yükseltiriz" şeklinde konuştu.
Türkiye’den gelen bir Türk kadın "Türkiye’den bir esinti yakalayabilmek adına geldik. Ben Türkiye’den gelin olarak geldim. Oranın özlemini biraz da olsa burada giderebiliyorum. Kıyafetleri olsun, yiyecek bölümü olsun, kitap, aksesuar, bunlar çok güzel, her şeye yer vermişler, beğendim. Gelmek isteyen olursa buyursun gelsin, çok güzel, ben çok beğendim. İlk defa geliyorum, inşallah bundan sonra da nasip olur gelmek" dedi.
Isparta gül ürünü satıcısı ise "Isparta’dan getirdiğimiz gül ve lavanta ürünlerimizi Lyon’da yaşayan Türklere, Arap arkadaşlarımıza ve Fransızlara tanıtmak için getirdik" şeklinde konuştu.

24 Nisan 2019 Çarşamba günü yayınlandı