Dünya Basın Özgürlüğü Günü

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, cezaevindeki gazetecilerin, gazetecilik yapmamaları için tutuklu bulunduklarını belirterek, ' Bu ülkede özgür basın tutuklu, tutuksuz olansa özgür değil ' dedi.
Başbakan Hüseyin Üzmez Ruanda Libya 4+4+4 


Onur Meclis'te, üzerinde Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın tişörtü ve bileğinde kelepçeyi temsil eden bileklikle basın toplantısı düzenledi. Onur, sınır Tanımayan gazeteciler örgütünün 2012 haritasını göstererek, Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda 179 ülke içinde 148. sırada olduğunu söyledi. Onur, ' Böyle gidersek Ruanda bizi geçecek, hatta biz daha kötüye gidersek ve onlar iyiye giderse Sudan, Libya ve Kazakistan'ın bulunduğu ülkeler bizi sollayabilir ' dedi.

Avrupa güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın da bu konuda bir raporu olduğunu belirten Onur, Nisan 2012 raporuna göre, Türkiye'deki tutuklu ve hükümlü gazetecilerin 1 yılda 57'den 95'e katlandığını söyledi. Raporda Terörle Mücadele ve TCK'ya dikkat çekildiğini belirten Onur, TCK'da değişiklik için Meclis'e 9 tane değişiklik teklifi verildiğini 5 tane de Terörle Mücadele Kanunu değişiklik teklifinin verildiğini söyledi. Onur, ' Hani hükümet sık sık, 'muhalefet çok konuşuyor, bize gerekli yasa, düzenleme imkanı tanımıyor' diye. Ama istedikleri zaman 4+4+4, Afet Yasası adı altındaki kentsel talanı getirmeyi biliyorlar. Bu 14 tasarının gündeme getirilmesini bekliyoruz ' dedi.

' HÜKÜMETİN BAKIŞ AÇISI '

Onur, 2010 yılında cezaevindeki tutuklu gazetecilerin sayısının 30 olduğunu 2012 Nisan ayı itibariyle ise 91 gazetecinin cezaevinde bulunduğunu belirterek, hükümetin ise başbakan ve bakan düzeyinde bu gazetecilerin, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı içeride olmadıklarını iddia ettiğini söyledi. Bu cümlenin zaten kendi içinde çelişkili olduğunu belirten Onur, şöyle devam etti:

' Gazetecilik bir suç değil ki bunu için içeride olsunlar. Bu arkadaşlarımız gazetecilik faaliyetlerinden dolayı içerde değiller, gazetecilik yapmasınlar diye içerdeler. Yani bu ülkede özgür basın tutuklu, tutuksuz olansa özgür değil. '

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir gazetecinin taciz suçundan dolayı cezaevinde bulunduğunu söylediğini belirten Onur, Başbakan Erdoğan'a bu gazetecinin kim olduğuna ilişkin bir soru yönelttiğini ancak cevap alamadığını söyledi. Onur, isterseniz ben açıklayayım; 2010 senesinde Adalet Bakanı kendisine bir liste sunuyor. İçinde gazeteciler ve nelerle suçlandıkları yazıyor. Bir tane taciz vakası var. Muhtemelen Başbakan da bunu söylüyor. 14 yaşında bir kız çocuğuna defalarca cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklanan ve yargılanan Hüseyin Üzmez zaten 2011 Mart ayında tahliye oldu. Ne yazık ki Başbakan bunu aklında tutmuş, fakat ismi aklında kalmamış ' dedi.

Onur, Suriye'de Esad'a bağlı güçler tarafından esir olduğu belirtilen iki gazetecinin de, pazarlık konusu yapılmaması için gündeme fazla getirilmediği konusunda duyumlar aldıklarını söyledi.

3 Mayıs 2012 Perşembe günü yayınlandı