Dolmuşlarda Sakal Denetimi Tepki Gördü

Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine, toplu taşıma araçlarındaki denetimlerini arttırdı. Ekipler, dolmuş şoförlerinin belgelerinin yanı sıra artık sakal uzunluklarını da kontrol edip, ceza kesiyor.
Ulaşım Koordinasyon Merkezi Büyükşehir Belediyesi 


Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, ' Alo 153 Büyükşehir ' çağrı merkezine gelen, toplu taşıma araçlarındaki ' güzergah dışı çalışma, ' şoförün kaba davranması ' , ' ücretsiz paso sahibi yolcuların araçlara bindirilmemesi ' , ' temizlik ve hijyen konusundaki rahatsızlıklar ' gibi şikayetler üzerine, toplu taşıma araçlarındaki denetimlerini sıklaştırdı.
Ulaşım Daire Başkanlığına bağlı ekipler, denetimlerde şoförlerin belgelerinin yanı sıra, aracın temizliğine ve şoförün sakal uzunluğuna da dikkat ediyor.

Ehliyet ve diğer gerekli belgelerin kontrolüne alışkın olan dolmuş şoförleri, yapılan sakal denetimlerine ise şaşırdı. Bazı şoförler uygulamayı desteklerken, bazıları ise tepki gösterdi.
Ulaşım Daire Başkanı Alpaslan Tolgay, İHA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Büyükşehirlerin en büyük problemlerinin başında trafik ve toplu yaşıma sorunlarının geldiğini hatırlattı. Tolgay, bu problemlerin ortadan kaldırabilmesi için bireysel araç kullanımının azaltılması ve toplu taşımadaki uygunsuzlukların giderilmesi gerektiğine işaret etti. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine, toplu taşımanın belli bir düzende seyretmesi için belirli kurallar konulduğunu kaydeden Tolgay, “Ulaşım Koordinasyon Merkezi olarak toplu taşımada belirlediğimiz kurallara uygun hareket etmeyen şoförlere yönelik, belirli aralıklarla denetim yapmaktayız. Denetimlerimiz, sabit nokta kontrolleri, gezici kontrollerimiz ve gizli kontrollerimiz olmak üzere 3 ' e ayrılıyor. Bunun yanında çağrı merkezimiz var. Çağrı merkezimizde de vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirerek, gerekli tahkikatları yapıp, cezalar uygulamaktayız. 2012 yılında çağrı merkezi üzerinden yaklaşık 60 binin üzerinde çağrı gelmiştir. Bunun yanı sıra 2013 ' ün ilk 3 ayında toplu taşıma araçlarına kestiğimiz ceza sayısı 2 bine yaklaşmıştır” dedi.

Tolgay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bize gelen en büyük şikayetlerin başında güzergah dışı çalışma, vatandaşlara saygısız davranma, araçların kirliliği gibi yaklaşımlar var. Bunun yanı sıra ücretsiz ve indirimli binen vatandaşların otobüslere alınmaması ve taciz edilmesi şeklinde şikayetleri de çok yoğun bir şekilde almaktayız. Bunlarla ilgili özellikle Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Zihni Aldırmaz, engelliler ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın mağdur olmaması için hassasiyet göstermekte. Aldığımız şikayetleri, takip sistemleri, gerek uydu görüntüler, gerek vatandaş ihbarlarını bir arada değerlendirerek, denetimlerimizi yapmakta ve ceza uygun gördüğümüz araçlara ceza kesmekteyiz.”
23 Mart 2013 Cumartesi günü yayınlandı