Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu: 'Adana’da en çok kullanılan uyuşturucu türü Extacy'

Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu detaylar
Arıtma Tesisi Kanalizasyon Uyuşturucu Madde Kış Mevsimi Yaz Mevsimi 

-Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu röportaj
-Detaylar
--ARŞİV-
-Kanalizasyon'dan alınan örneklerin incelenmesi

( ADANA ) Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu: "Adana’da en çok kullanılan uyuşturucu türü Extacy"- Adana'nın uyuşturucu haritası kanalizasyondan çıkarıldı- Adana’da Amfetamin grubu uyuşturucu kullanımının birçok Avrupa ülkesinden yüksek miktarda olduğu tespit edildi- Seyhan ilçesinde kış mevsiminde cuma günleri ortalama bin kişi ile en yüksek kokain kullanımının gerçekleştiği ortaya çıktı- Yüreğir ilçesinde esrar, Seyhan'da kokain kullanımı önde ADANA

- Adli Toksikolog Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu tarafından 2 yıldır Adana’da yürütülen ‘Atık sulardan uyuşturucu analizi’ projesi sonuçlandı. Adana’da Amfetamin grubu uyuşturucu kullanımının birçok Avrupa ülkesinden oldukça yüksek miktarda olduğu, en çok kullanılan uyuşturucu türünün ise hap olarak bilinen extacy olduğu, esrar kullanımında ise Adana’nın İtalya’ya yakın olduğu bildirildi.
Yurt dışında uzun yıllardır yapılan atık sulardan kentteki insanların kullandığı uyuşturucu maddelerin belirlenmesi çalışması, Adli Toksikolog Doç. Dr. Dağlıoğlu tarafından 2 yıl önce Adana’da yapılmaya başlandı. İhlas Haber Ajansı'nın 9 Ağustos 2017 tarihinde yaptığı haber ile analiz tüm Türkiye’ye duyuruldu. Hükümet ve Sağlık Bakanlığı da yapılan haberin ardından projeyi detaylı olarak inceleyip analizin Türkiye’deki birçok şehirde yapılmasına karar verdi. Adana’da yapılan çalışmanın ise sonucu belli oldu. Adli Toksikolog Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, gazetecilere sonucu açıkladı.
“Adana popülasyonu açısından ilginç sonuçlar elde edildi” Dağlıoğlu, atık sulardan uyuşturucu analizinin Adana’da da ilk defa uygulandığını belirterek, “Proje kapsamında yaklaşık 1,5 milyon kişiye hizmet veren Seyhan Arıtma Tesisi ve Yüreğir Arıtma Tesisi olmak üzere 2 arıtma tesisinde çalıştık ve bu tesislerden 3’er aylık sürelerde 24 saatlik örnekler toplanarak analiz edildi. Analiz sonuçları bizim içinde şaşırtıcı oldu beklemediğimiz sonuçlar elde ettik. Bazılarını da aslında tespit ediyorduk yakalanan şahısların biyolojik örneklerinde bunları tespit ediyorduk zaten biz. Adana’nın genel popülasyonu açısından ilginç sonuçlar elde edildi. Kokain kullanımını Seyhan Arıtma Tesisi’nde kış mevsiminde en çok cuma günü tespit ettik ki bu miktarda 56 mg. Ortalama bin kişinin kullandığı miktar olarak belirlendi” diye konuştu.
“Kokainde Avrupa'ya göre Adana düşük kalıyor” Diğer şehirlerde atık sulardan analiz yapılmadığı için Avrupa şehirleriyle kıyaslamalar yaptıklarını kaydeden Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, “Avrupa’nın kokain kullanımına baktığımız zaman Adana’nın çok düşük kaldığını görüyoruz. Amfetamin gruplarına baktığımız zaman ne yazık ki birçok Avrupa ülkesinden oldukça yüksek bulundu. Seyhan ilçesinde en çok amfetamin kullanımının yaz mevsiminde Salı günü olduğunu görmekteyiz. Metamfetamini ise Yüreğir bölgesinde en yüksek bulduk ama Avrupa ülkelerine göre kullanımı oldukça düşük. Eroin kullanımında en yüksek değer Seyhan Arıtma Tesisi’nde bulunurken eroini Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımızda çok yüksek olmadığını değerlerimizin İspanya ile yakın olduğunu belirledik” ifadelerini kullandı. “Yüreğir’de esrar, Seyhan’da kokain kullanımı fazla” Doç. Dr. Dağlıoğlu, esrar kullanımının Adana’da çok yaygın olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Esrarın Yüreğir Atıksu Arıtma Tesisi’nde ilkbahar ve yaz mevsiminde en yüksek Cuma günü kullanıldığını tespit ettik. Kokain kullanımı Seyhan’da hafta sonu kış mevsiminde artarken Yüreğir’de anlamlı bir fark bulunamadı. Seyhan bölgesinde kokain kullanımının fazla olduğunu gördük, Yüreğir bölgesinde de esrar kullanımının özellikle ilkbahar ve yaz aylarında fazla olduğunu gözlemledik. Extacy türü haplarda birçok Avrupa ülkesiyle yakın değerleri kapsarken bunun haricinde kokain veya esrarda Avrupa şehirlerinden düşüğüz. Esrarda İtalya’ya yakınız ama yine de düşük seviyede.” ‘Uyuşturucuyu önleme çalışmaları başarı sağlıyor mu?’ sorusuna ise Dağlıoğlu, “Bunu Türkiye’deki şehirlerle kıyaslama yapıldığı zaman belirleme şansımız olacak” cevabını verdi. Ayrıca Dağlıoğlu, kentte en çok kullanılan uyuşturucu maddesinin halk arasında Extacy hap olarak haplar olduğunu kaydetti.
Öte yandan Nebile Dağlıoğlu, Mart ayında Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’ne (EMCDDA) başvurup analizlerin Avrupa ile paylaşılacağını söyledi.


17 Şubat 2018 Cumartesi günü yayınlandı