Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları

21 Mart Nevruz Bayramı Diyarbakır'da Kutlandı...Diyarbakır ' daki Nevruz kutlamasında Abdullah Öcalan ' ın İmralı ' dan yazdığı mesajı okundu.
Pervin Buldan Kazım Koyuncu Abdullah Öcalan Selahattin Demirtaş İmralı Adası 


Diyarbakır'daki Nevruz kutlamasında Öcalan'ın yazdığı mesajı BDP'li Önder ve Buldan Türkçe ve Kürtçe okudu. Öcalan mesajında PKK'ya ''Silahları bırakın ve sınır dışına çıkın'' çağrısı yaptı. Mektubun okunmasından önce alanda Öcalan'ın geçmiş yıllarda Nevruzla ilgili yaptığı konuşmalardan bazı bölümler de yayınlandı. Bu arada alanda uçurulan balonlardan bazılarının üzerinde ''Happy Newroz'' yazdığı görüldü. Bu, 19 Mart'ta Hürriyet'in ilk sayfasında çizen Latif Demirci'nin de karikatürüne yansımıştı. Bu yıl hangi sanatçının sahne alacağı da sır gibi saklanıyordu. O sanatçının geçtiğimiz yıllarda kanserden kaybettiğimiz Kazım Koyuncu'nun kardeşi Niyazi Koyuncu olduğu ortaya çıktı. Niyazi Koyuncu, sahnede Lazca şarkılar söyledi.



Öcalan'ın, 'Çatışmazlık ve PKK'lı grupların Türkiye dışına çıkışı' kararının ilan edilmesi beklentisi nedeniyle 'yüzyılın en önemli Nevruzu' olarak nitelendirilen 21 Mart Nevruz Bayramı için Diyarbakır bayram alanında yüzbinlerce kişi toplandı.

Öcalan'ın çağrısının okunduğu ve Diyarbakır Kalesi temasıyla hazırlanmış olan platformdan Türkiye kamuoyuna açıklanan olan 'Çatışmazlık ve anayasal demokratik çözüm' mesajını okuması için İmralı'ya giden ikinci ve üçüncü heyetlerinde yer alan Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder seçildi. Türk kökenli BDP İstanbul Milletvekili Önder, Öcalan'ın mesajını Türkçe okuyarak 'sembolik' olarak Türk kamuoyuna ulaştırılması görevini üstlendi.

Öcalan, PKK'ya 'sınır dışına çıkın' çağrısı yaptı

Öcalan'ın mektubunun önce Kürtçesi okundu. 5 sayfalık Kürtçe mektubu BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan okudu. Öcalan mesajında PKK'ya ''Silahlar sussun, sınır dışına çıkın'' çağrısı yaptı.

BDP'nin 'en az bir milyon kişilik katılım' hedefiyle yürüttüğü çalışmalar kapsamında sabah erken saatlerden itibaren Diyarbakır'ın 80 ayrı noktasından ücretsiz toplu taşıma araçları Nevruz alanına katılımcıları taşımaya başladı. Diyarbakır dışından da çok sayıda katılımcının tarihi Nevruz Bayramı için alana geldiği gözlendi.

BDP İl Örgütü'nin Diyarbakır Emniyeti ile koordineli olarak 5 bin kişiden oluşan partili bir grupla güvenliği sağladığı alanda iki ayrı Nevruz ateşi kulesi hazırlandı. Daha büyük olan kule alanın ortasına küçüğü ise konuşmaların yapılacğaı platformun önüne yerleştirildi. Nevruz kutlamalarını izlemek için 500 kadar yerli yabancı basın mensubunun da akredite olduğu öğrenildi

Abdullah Öcalan posterleri ile PKK bayraklarının hakimiyeti altındaki Nevruz alanında açılan ''Savaşta da barışta seninleyiz Serok. Bu halk gençliğiyle kadınıyla bir bütün, önderiyle özdeşleşmiştir' afişleriyle de Öcalan'ın çağrısının arkasında durulacağı mesajının verilmesi dikkat çekiyor. Öcalan'ın Arap Baharı'na bağlı olarak yaşanan Ortadoğu'daki gelişmelere atıfla vurguladığı Türk-Kürt İttifakı önerisi de 'Ortadoğu'nun barış mimarı önderliğe selam olsun' afişiyle alanda kendine yer buldu.

Bazı katılımcıların yerel kıyafetler giymesi, bazılarının da PKK'lılarla özdeş 'gerilla' kıyafetlerini tercih etmesi dikkat çekti.

Öte yandan Öcalan'ın çağrısı öncesi bazı müzik grupları da sahne aldı.

Öcalan'ın sesi dinletildi

Alanda Nevruz ateşinin yakılmasının ardından Öcalan'ın eski konuşmalarından bazı bölümler yayınlandı.

Niyazi Koyuncu sahne aldı


Nevruz ateşinin yakılmasının ardından sahneye Kazım Koyuncu'nun kardeşi Niyazi Koyuncu çıktı. İlk olarak 'Koçari' türküsünü Lazca söyleyen Niyazi Koyuncu, daha sonra Kazım Koyuncu ile bütünleşen 'Hayde'yi söyledi.

''Bugün Nevroz. Ben bir Laz'ım. Aynı dili konuşmamıza gerek yok birbirimizi anlamak için'' diyen Koyuncu, şarkılarını alanı dolduran yüzbinlerce kişiyle birlikte söyledi.


Selahattin Demirtaş Hakkında
Selahattin Demirtaş 1973 yılında Diyarbakır’da doğdu, ilkokul ve liseyi burada bitirdi. Lise sonrasında 9 Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nda okumaya hak kazanan Demirtaş, iki yıl okuduğu bu bölümden politik gerekçeler nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. Ardından bir kez daha girdiği üniversite yerleştirme sınavında Ankara Üniversite Hukuk Fakültesi’nde okumaya hak kazandı ve başkente taşındı. Hukuk Fakültesi’nden mez...
devamı
21 Mart 2013 Perşembe günü yayınlandı