Bursa'da 1 Mayıs Bayramı

Bursa'da 1 Mayıs İççi Bayramı'nı binlerce kişi müzik ve sloganlar eşliğinde kutladı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, 1 Mayıs'ın zaferin sembolü olduğunu belirtirken, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise Türkiye'de her meydanın kendileri için Taksim olduğunu söyledi.
İşsizlik 1 Mayıs Mustafa Kumlu Bursaspor Taksim 


Bursa'da işçiler meydanları doldurdu. Stadyum Caddesi'nde toplanan binlerce işçi, Darmstad Caddesi üzerinden sloganlar atarak Kent Meydanı'na yürüdü. İşçiler, ellerine aldıkları Türk bayraklarıyla coşkulu görüntüler oluşturdu. Türk-iş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un da katıldığı kutlamalarda işçiler 1 Mayısı kutlamanın mutluluğunu yaşadı.

Türkiye'de emekçilerin ele ele dostluk içinde kucaklaşmasının destanının yazıldığını belirten Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ' 1 Mayıs Türkiye'de yasaktı. Bizler yıllarca bu meydanlarda 1 Mayıs'ın bayram ve tatil edilmesini istedik. 2009 yılında 1 Mayıs tatil oldu. 2010'da ise Taksim Meydanı kutlamalara açıldı. Türkiye'nin her yeri Taksim Meydanı haline geldi. Bu sebeple Türk-İş ve Türkiye Kamu-Sen olarak Bursa Kent Meydanı'ndayız. Biz bir olduğumuzda el ele ve gönül gönüle verdiğimizde bugün reddedilen her şey yarın kabul edilecektir. Dünyanın her yerinde emekçiler bunları haykırıyor. İsyan ediyoruz. Bizler üreten, alın terinin baş tacı edildiği, özgürce örgütlenebildiğimiz, yasakların olmadığı bir Türkiye istiyoruz ' dedi.

' 1 MAYIS BARIŞIN SEMBOLÜDÜR '

Bu ülkenin gerçek sahiplerinin işçiler olduğunu ifade eden Kumlu, terör örgütünün saldırılarına tepki gösterdi. ' Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganlarının atıldığı programda konuşan Kumlu, ' Hükümet, hiç vakit kaybetmeden taleplerimizi dikkate almalıdır. 1 Mayıs barışın sembolüdür. Bugün burada dünyayı kan gölüne çevirenleri lanetliyoruz. Türkiye şehit haberleriyle ağlıyor. Terör bir insanlık suçudur. Biz bunları lanetliyoruz. Allah'ın izniyle terörün belasını yok edeceğiz. Millet olarak kardeşlik ve barış içersinde kucaklaşacağız ' diye konuştu.

' 12 EYLÜL'ÜN İZLERİ SİLİNSİN '

Kıdem tazminatına el uzatılmasını kabul etmeyeceklerini söyleyen Kumlu şöyle devam etti:

' Eğer bu olursa genel grev yapacağız. Esnek çalışma biçimleriyle köleleştirmeye hayır diyoruz. Kayıt dışı ekonomiye karşı mücadele istiyoruz. Vergi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz. Türkiye bu ülke emekçilerinin omuzları üzerinde yükseliyor. Türkiye'nin ürettiği her değerden adil bir şekilde pay sahibi olmak istiyoruz. Demokrasi bizim ekmeğimiz suyumuz. Onun sahibi bizleriz. Bizler, anayasanın değişmesini istiyoruz. 12 Eylül'ün tüm izlerinin silinmesini istiyoruz. Türkiye'nin anti demokratik sabıklardan arınmasını istiyoruz. Yılgınlık ve onursuzluğa bizde asla yer yok. Dünyanın ve Türkiye'nin 1 Mayıs anlarındaki coşkulara selam olsun ' dedi.

Kumlu, Bursa Kent Meydanı'nı demokrasi alanı haline getirdiklerini sözlerine ekledi. Kutlamalarda iki Bursaspor forması giyen çocuk genel başkanlara çiçek verdi.
Ardından söz alan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bu ülke için meydanlarda olduklarını belirterek, ' Barış için, özgürce yaşamak için, daha güzel bir dünyada baskısız ve insan onuruna yakışır bir hayat için birlikteyiz. Eşitlik ve adalet için buradayız. Bu dönemde emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyorlar. Asgari ücret bölgeselleştirilerek esnek ve kuralsız çalışma biçimleri yaygınlaştırılıyor. Sendikasızlaştırma yaygınlaşıyor. Bunun önünde engeller oluşturuluyor. Bizleri hiçbir baskı yıldıramaz ' ifadelerini kullandı.

' KOMŞU ÜLKELERİN SAVAŞMASINI DEĞİL, SAVAŞMAMASINI İSTİYORUZ '

Gerçek manada sendikal haklara kavuşmak için çalışacaklarını söyleyen Koncuk, ' Bu milletin çıkarları, menfaati, huzuru ve mutluluğu için direneceğiz. Çevremizdeki ülkelerin savaşması için değil, barışması için direneceğiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm kurumlarının hukuk devleti anlayışı içinde hareket etmesi için alanlardayız. İstihdamın korunması, geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi için alanlardayız. Çok mu istiyoruz? ' diye sordu.

' HİÇBİR GÜÇ BİZİ YOK EDEMEZ '

Taşeronlaşmanın son bulmasını, esnek ve güvencesiz sözleşmeli personel istihdamının kaldırılmasını isteyen Koncuk şöyle devam etti:

' Karabasan gibi çöken vergi adaletsizliğinin son bulmasını istiyoruz. İşsizlik fonunda biriken paraların peşkeş çekilmesinin önlenmesini istiyoruz. Olamaz mı, yapılamaz mı? Bunlar çok değil. Engellilerin toplumsal hayata eşit olarak katılmasını istiyoruz. İşten çıkartılan sendika üyesi olduğu için sürüyle işçiler var. Bizi birbirimize düşürmek isteyen, milletin içine nifak tohumları ekmek isteyenler var. Birliğimizi ve beraberliğimizi yenecek hiçbir güç yok. Biz birlik oldukça, hiç kimsenin bizleri yok saymaya gücü yetmeyecek ' .

' BİZE HER YER TAKSİM '

İşçiler için her yerin Taksim olduğunu söyleyen Koncuk, ' Bugün Taksim, memuruyla, işçisiyle, emeklisiyle hepimizin sorunudur. Hakların adil taksimi, hukukun adil taksimi için çalışıyoruz. Mücadelemiz taksimin adil yapılması içindir. Bu kalabalıklarda aydınlık bir gelecek görüyorum. Bizim için her yer Taksim. Yaşasın birlik ve beraberliğimiz. Yaşasın 1 Mayıs ' dedi.

Konuşmaların ardından meydanı dolduran sendika üyeleri olaysız bir şekilde dağıldı.

1 Mayıs 2012 Salı günü yayınlandı