Aç Domuzlar Şehre İndi

İzmir ' in turistlik ilçesi Foça ' da aç kalan yaban domuzları gece geç saatlerde şehre iniyor. Atatürk Mahallesi sakinlerinin kabusu olan yaban domuzlarının karınlarını doyurmak için çöplerde, evlerin bahçelerinde yiyecek araması halk arasında korku ve tedirginlik yaratıyor.
Atatürk Tarım Karamık Hayvancılık 


Kent merkezinde gece geç saatlerde sürü halinde dolaşan domuzları gören vatandaşlar paniğe kapılıp korku dolu anlar yaşıyor. Sokakta aniden domuzlarla karşı karşıya kalan vatandaşlarda saldırabileceği endişesiyle çareyi kaçıp yüksek yerlere çıkmakta yada eline geçen herhangi bir cisim ile kendisini savunmakta buluyor.

Şehre inerek yiyecek arayan yaban domuzlarının şu ana kadar insanlara saldırmadığını, fakat korktuklarını ve sokak aralarında gezen domuzların evlerin bahçelerine girerek bitkilere zarar verdiğini belirterek, duruma tepki gösteren vatandaşlar; “Domuzların şehre indiklerini köpeklerin havlamalarıyla anlıyoruz. Kimseye şu ana kadar saldırmadılar. Ama bular çok soğuk ve ürkütücü hayvanlar. Geceleri sokağa çıkamaz olduk. Ayrıca domuzları gören çocuklarımızın psikolojisi bozuluyor. Yaban domuzu korkusu onların bilinçaltına yerleşiyor. Çok endişeliyiz. Acilen çözüm üretilmeli ve kent merkezine inmeleri mutlaka önlenmeli. Önlem alınana kadar da İnşallah kimseye zarar vermezler” dediler.

BİNLERCE BİTKİYİ TALAN ETTİLER

Yaban domuzlarının işletmesine yaklaşık 25 bin TL ' lik maddi zarar verdiğini iddia eden Avcı Peyzaj Fidancılık ve Çiçekçilik işletmesinin sahibi Hayrettin Avcı, “Foça ' da uzun yıllardır açık havada bitki yetiştiriciliği yapıyorum.10 yıldır emek verdiğim sertifikalı bitkilerim var. İlk defa başıma böyle bir şey geliyor. 20,25 gündür hemen hemen her gece şehre inen yaban domuzları bahçeme girerek binlerce bitkimi talan ettiler.Artık her gece burada domuz nöbeti tutuyorum. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne durumu bildirdik. Fakat henüz bir sonuç alamadık. Bireysel olarak mücadele vermemiz imkansız. Çünkü meskun mahalde ateş etmek yasak olduğu için domuzları avlayamıyoruz. Ateş yakamıyoruz. Bu duruma acilen bir önlem alınmasını istiyoruz.Zira insanlarımız akşam olduğunda evlerinden dışarı çıkamıyorlar” dedi

FOÇA ISSIZ BİR DAĞ KÖYÜ GİBİ

Yaz mevsimini her yıl Foça ' da sayfiyeci olarak geçirdiğini belirten Makbule Karamık, “Akşamları gezinti yapmak için sahile inen çocuklarımın eve dönüşünü yaban domuzları nedeniyle her gece kaygıyla balkonda bekliyorum. Çocuklarım eve gelmeden uyuyamaz olduk. Kendimizi batıda bir turizm kentinde değil de, Anadolu ' nun ıssız bir dağ köyünde tatil yapıyor gibi hissediyoruz” dedi.

Şehre sürüler halinde gelen domuzların ev ' lerinin bahçe kapılarını kapalı bulduklarında yüklenip açmaya çalıştığını anlatan Tolga Dal, “Domuzlar yüzünden huzurumuz kaçtı. Hayvanlar aç geceleri buralara kadar inip çöp bidonlarında yiyecek arıyorlar. Bağ,bahçe ne varsa talan ediyorlar.Geceleri sokaklarda cirit atan domuzlar ilçe turizmine zarar veriyorlar. Sokaklarında domuzların gezdiği bir ilçede kim tatil yapmak ister. Burada Foça Belediyesi'ne görev düşüyor. Bu mahallede yaşayan insanlar huzursuz, çocuklar dışarı çıkamıyor. Acilen çözüm bulunmasını istiyoruz Bu konuya kalıcı bir çözüm getirmek gerekli” diye konuştu.
15 Haziran 2012 Cuma günü yayınlandı