Türkiye-Japonya Serbest Ticaret Anlaşması müzakere görüşmeleri - ANKARA

- Türkiye - Japonya Serbest Ticaret Anlaşması müzakere görüşmeleri - Görüşmeye gelenlerden görüntüler - Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima'nın konuşması - Japonya'nın Serbest Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması Müzakereleri Sorumlusu Büyükelçi Keiji Ide'nin konuşması - Ekonomi Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Genel Müdürü Murat Yapıcı'nın konuşması - TokalaşmaTürkiye - Japonya Serbest Ticaret Anlaşması müzakere görüşmeleri - Ekonomi Bakanlığı AB Genel Müdürü Yapıcı: - "Türkiye, yakın civardaki ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşması ağını büyük ölçüde tamamlamış ve kıtalar arası müzakereleri yürütmektedir" - "Japonya gerek ekonomik büyüklüğü, gerek ortaya koyduğu ihracat ve yatırım potansiyeli açısından Türkiye için oldukça önemli hedef ülke konumundadır" - Japonya'nın Serbest Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması Müzakereleri Sorumlusu Ide: - "Ümit ediyorum müzakereleri yakın zamanda başarıyla sonuçlandıracağız"ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Genel Müdürü Murat Yapıcı, "Türkiye, yakın civardaki ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ağını büyük ölçüde tamamlamış ve kıtalar arası müzakereleri yürütmektedir." dedi.
Türkiye ile Japonya arasında yapılan STA müzakereleri kapsamında 8. tur görüşmelerin ardından Ekonomi Bakanlığında basına brifing verildi.
Yapıcı, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin STA bakımından oldukça aktif bir politika izlediğini ve halihazırda 24 STA'nın bulunduğunu belirtti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, Türkiye'nin STA alanındaki ağının genişletilmesi amacıyla aktif girişimlerini sürdüğünün altını çizen Yapıcı, "Türkiye, yakın civardaki ülkelerle STA ağını büyük ölçüde tamamlamış ve kıtalar arası müzakereleri yürütmektedir. Japonya bu açıdan en önemli örneklerden birisidir. Japonya gerek ekonomik büyüklüğü, gerek ortaya koyduğu ihracat ve yatırım potansiyeli açısından Türkiye için oldukça önemli hedef ülke konumundadır." ifadesini kullandı.Müzakerelerin bu yıl tamamlanmasının çok görünür bir hedef olduğunu söyleyen Yapıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:"Mart ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Japonya'ya gidecek. O sırada biz Japonlarla bir oturum yapmayı planlamaktayız. Hemen ardından tekrar kendilerini mayıs ya da haziran ayı gibi Ankara 'ya bekliyoruz. Bu yıl içinde çok sık temaslarla tüm konuları da tamamlayıp bu müzakereleri bu sene sonunda bitirip, ödevimizi yüz akıyla bitirip çıkmayı düşünüyoruz." - "Anlaşma karşılıklı fayda sağlayacak"Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, 5 aydır Türkiye'de olduğunu belirterek, burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.İki ülke arasında tesis edilmeye çalışılan STA'nın önemine dikkati çeken Miyajima, Japonya'nın ilgili bakanlık ve kurumlardan 44 yetkilinin müzakere görüşmeleri için Türkiye'ye geldiğini belirtti.
Miyajima, Japon hükümetinin, STA'ya ilişkin AB ile müzakereleri yakın zamanda tamamladığını hatırlatarak, Türkiye ile de müzakereleri tamamlama yönündeki temennilerini dile getirdi.İki ülke arasında süregelen müzakerelerin devam ettiğini ve müzakerelere hız kazandırılacağını belirten Miyajima, "Ümit ederim anlaşma karşılıklı fayda sağlayacak." ifadesini kullandı. - "Müzakerelerin sonuçlandırılması iki ülkeye katkı sağlayacak"Japonya'nın Serbest Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması Müzakereleri Sorumlusu Büyükelçi Keiji Ide ise iki ülke arasında yapılan müzakerelerin başlangıcının 3 yılı geçtiğini hatırlatarak, bugün müzakerelerin 8. turunu tamamladıklarını kaydetti.
Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne üye olduğunu ve Japonya'nın da AB ile STA müzakerelerini yakın zamanda tamamladığını söyleyen Ide, bu bağlamda Japonya ile Türkiye arasında STA'nın tamamlanmasının oldukça mantıklı bir adım olduğunu vurguladı.Ide, "Ümit ediyorum müzakereleri yakın zamanda başarıyla sonuçlandıracağız." ifadesini kullandı.Japonya'nın Türkiye'de çok sayıda yatırımı olduğuna dikkati çeken Ide, müzakerelerin sonuçlanmasının iki ülkeye katkı sağlaması temennisinde bulundu.Müzakereler, Japonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da canlandırılması amacıyla STA'nın imzalanmasına yönelik sürdürülüyor.
Politika Haziran Ayı Müzakere Bakanlık Hükümet 

1 Şubat 2018 Perşembe günü yayınlandı