İtibar Şirketlere Para Kazandırıyor

Ünlü iletişimci Ali Saydam, markanın ve kurumsal itibarın önemli olduğunu belirterek, ' İtibar yönetilebilen bir şeydir. Şirketler itibarı ile büyür ' dedi.
İletişim Hamdi Usta Hilton Otel Halkla İlişkiler Ali Saydam 


Bursa Halkla İlişkiler Derneği (BHİD) tarafından düzenlenen 'İletişim Zirvesi' Hilton Otel'de yapıldı. Halkla ilişkiler mesleğinin son durumu ve geleceği tartışıldı. Sektör temsilcilerinin de katıldığı zirvede konuşan Bursa Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Ebru Koçanalı, ' İşimiz zor. Eğitimini almadan, tecrübeye gerek olmadan herkesin yapmaya yeltendiği bir işi var. Maalesef biz 10 kişiden 9'unun tam olarak ne yaptığımızı bilmediği bir iş yapıyoruz. İğneyle kuyu kazıyoruz. Deveye hendek atlatıyoruz. Sektörün gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. İletişim zirvesi ile kurumsal itibar konusunu masaya yatıracağız ' diye konuştu.

Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, her alanda büyük değişimlerin yaşandığı dünyada kurumsal itibarın ve kimliğin çok önemli olduğunu belirterek, ' Kurumsal itibar çok zor elde edilir. Bunlara rağmen yitirilmesi çok kolaydır. Kurumsal itibarı iyi olan kurumlar pazarda daha iyi yer edinir. Kamu yönetiminde de kurumsal itibar önemlidir. Kamu yönetiminde itibar sağlayan en önemli unsur halkın devlete olan inancıdır. Kamu yönetimi zihniyet değişimi yaşamaktadır. Vatandaşın devlete olan güven duygusunun sarsılması, kamu yönetimi için büyük önem taşımakta ' ifadelerini kullandı.

ÜLKELERİN MARKA YARIŞI

Konuşmaların ardından programın panel bölümüne geçildi. Burada konuşan Bersay İletişim firmasının şeref başkanı Ali Saydam, markanın önemine işaret etti. Verdiği örneklerle marka ve itibar konusunda bilgi veren Saydam, ülkeler arasındaki marka farklarının her zaman olduğunu belirterek, ' Ülke markasıyla ve o ülkede çıkan ürünün markası arasında dolaysız bir bağlantı var. Mesela bir tişörtün 'made in İndia' veya 'made in Sweden' etiketi arasında fiyat farkı varsa, bu ülkenin marka değerinden kaynaklanıyor. Bir sektörün itibarı ne kadar yüksekse o sektörde çalışan insanların da itibarı yüksek olmalı. Hizmet ve ürün kalitesi yoksa itibar yüksek olmaz. Ayrıca müşteri memnuniyeti şart. Ardından güvenilir şirket olma önemli bir unsur. Yönetim kalitesi ve şeffaflığı, yenilikçilik, finansal sağlamlık ve çalışan memnuniyeti gibi unsunlar şirket kriterleri için şart ' dedi.
Sakıp Sabancı'nın olağanüstü bir lider olduğunu belirten Saydam, ' Halkla bütünleşen bir liderdi. Şunu söylemek isterim; itibar yönetilebilen bir şeydir. Bir numaralı mesele, olan bir şeyi algılatmak. 'mış - miş' gibi yapmak doğru değil. İmaj, taklittir. Olmayan bir şeyi anlatamazsınız. Aslolan itibardır. İnsanın var olan ve algıladığı şeyler ayrıdır. Olmayan bir şeyi anlatamayız ' diye konuştu.

Programın sonunda panele katılan konuşmacılara plaket verildi.
30 Mart 2012 Cuma günü yayınlandı