Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan Mustafa Koç'a Yerli Otomobil Tepkisi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un ' Yerli marka otomobil ticari intihardır ' şeklindeki açıklamasına Bursa'dan cevap verdi. Bu açıklamaların Koç grubuna yakışmadığını kaydeden Bakan Çağlayan, ' Bunu yapacak babayiğitler bu ifadeyi dikkate almaz. Kimse kusura bakmasın ' dedi.
Koç Holding Mustafa Koç Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanı Polonya 


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Polonyalı basın mensupları için düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin yerli otomobil konusunda babayiğidi olarak gösterilen Mustafa Koç'un, ' Yerli marka otomobil ticari intihardır ' şeklindeki açıklamalarını değerlendirdi. Bakan Çağlayan, Mustafa Koç'un bu ifadeyi hangi şartlarda kullandığını bilmediğini ifade ederek, ' Ancak eğer bizim anladığımız anlamda söylediyse, son derece yanlış bir ifade, son derece yanlış bir tespit. Bu Koç grubuna yakışmayacak bir ifadedir bu. Bir kere eğer bu şekilde söylediyse ifadesini kınarım. Ben de onlar kadar sanayiciliği bilen biriyim. Her ne kadar Koç Holding kadar büyük olmasam da, ben de mühendisim, sanayiciyim. Bu noktada firmanın yurt dışı bağlantıları olabilir. Yurtdışındaki başka firmalarla göbek bağı olabilir. Ama biz zaten bu göbek bağını koparmak için Türkiye'de bir yerli otomobil yapılmasını istiyoruz. Türkiye bugün bunu yapacak imkana, alt yapıya, insan gücüne, teknolojiye, her türlü birikime sahiptir. Koç gurubu da bugünkü büyüme performansını Türkiye'ye borçludur. Türkiye'nin yatırım kalitesi ve ekonomik kalitesinin her geçen gün artmasının etkisinden herkes yararlanıyor ' diye konuştu.

Bu açıklamalarla ilgili Mustafa Koç ile görüşeceğini kaydeden Bakan Çağlayan, ' Koç, Türkiye'nin yerli bir markasıdır. Türkiye için önemli çalışmalar yaptığını düşünüyorum. Eğer böyle bir laf söylediyse maksadını aşmıştır. Demişse bunu kendisine yakıştırmam. Böyle bir ifadeyi de asla kabul etmem. Türk sanayiinde bunu yapacak babayiğitler de bu ifadeyi dikkate almaz. Kimse kusura bakmasın ' dedi.

Yine bir soru üzerine Wolksvogen firmasının fabrikasını Türkiye'ye kuracağını anlatan Bakan Çağlayan, bunun aynı hususta yarışan Polonyalılar için kötü bir haber olabileceğini ifade ederek, ' Kusura bakmasın, bu kötü bir haber, ama Wolksvogen yatırımını Türkiye'ye yapacaktır. Ekonomide duygusallık olmaz. Gerçi buna Wolksvogen'in kendisi karar verecektir. Ben ümit ediyorum ki, otomotiv sektöründe çok cüzi kârlarla, rekabetin centler ve dolarlarla yapıldığı bir ortamda, yatırımcı, kendisine en uygun iç pazarı olan Türkiye'yi tercih edecektir. Türkiye otomotiv iç pazarının gideceği nokta daha var. Türkiye doymamış bir ülke. Yatırım ortamıyla diğer pazarlara ulaşım ve bir çok alanda son derece önemli bir yere sahip. Wolksvogen ' in Orta Doğu ' daki pazar payı sadece yüzde 1. Eğer Türkiye ' de üretim yapmış olsalardı, bunu çok daha artırabilirlerdi. Tabii lojistik avantajları da var Türkiye'nin. Bana göre Türkiye'nin Polonya'dan farkı önemli bir lojistik avantaja sahip olması. Ama tabii yatırımcı buna kendisi karar verecek. İster yatırım yapar, ister yapmaz, ancak biz Türkiye'ye yatırım yapmasından memnun oluruz ' diye konuştu.
18 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı