Çiftçinin yeni gözdesi Kinoa
Tarım Haziran Ayı Gübre Hanlı Yükselen
-KİNOA BİTKİSİNDEN DETAY
-İBRAHİM ÇIVGIN RÖPORTAJ
-AYDOĞAN OKUR RÖPORTAJ
-KİNOA TARLASINDAN GÖRÜNTÜ
( MANİSA -ÖZEL)- Zahmeti az getirisi yüksek- Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde ilk defa Kinoa bitkisi yetiştirildi- Oğlu internetten araştırdı buğday yerine Kinoa ekmeye başladı- Her sene buğday ekilen tarlada artık Kinoa bitkisi yetişecek MANİSA
- Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Halitpaşa Mahallesinde farklı tarım ürünlerine yönelen çiftçilerin yeni gözdesi 'Astronot' bitkisi olarak da bilenen ve protein değeri yüksek olan Kinoa bitkisi. Saruhanlı’da ilk defa 18 dönümlük araziye ekilen Kinoa bitkisinin ekonomik değeriyle çiftçinin yüzünü güldürmesi bekleniyor. Manisa’nın Saruhanlı ilçesi Halitpaşa Mahallesinde çiftçilikle uğraşan İbrahim Çıvgın oğlunun önerisi ile ektiği ve bölgede bir ilk olan Kinoa bitkisini yetiştirmeye başladı.
Çıvgın, her sene buğday ektiği araziye bu sene ilk defa yabancısı oldukları Kinoa bitkisini ektiklerini ve bu bitkinin diğer mahsuller gibi çok fazla uğraş isteyen bir ürün olmadığını aktardı. “Eğer güzel bir sonuç alırsak ekmeye devam edeceğiz” Çiftçiler yükselen maliyetler ve düşen gelirler sonrası ürettikleri ürünleri bırakıp daha az masraf isteyen ve ekonomik getirisi yüksek olan ürünlere yönelmeye devam ediyor. Bir zamanlar buğday ekilen tarlada ilk defa denenen Kinoa bitkisi yetiştirmeye başlayan Saruhanlılı çiftçi İbrahim Çıvgın, güzel sonuç alması durumunda bundan sonra Kinoa yetiştirmeye devam edeceğini söyledi.
Oğlu internetten buldu Saruhanlı’nın Halitpaşa Mahallesinde çiftçilik yapan ve bu sene bölgede ilk olarak Kinoa eken İbrahim Çıvgın, şunları söyledi: “Bu Kinoa bitkisini oğlum internetten öğrenmiş. Bana bunu önerdi ekmemiz için. Bu araziye sürekli buğday ekerdik önceden. Buğday verimi düşük olduğu için oğlumda Kinoa’yı önerince bir de bunu deneyelim dedim ve ektim. Bu sene bunu ilk defa ektik. Mahsul hakkında bilgimiz olmamasına rağmen baya güzel oldu. Neredeyse bir insan boyuna yaklaştı ve verimi çok güzel görünüyor. Mahsulün kaldırılması haziran ayında olacak. Eğer güzel bir sonuç alırsak ekmeye devam edeceğiz.” “Çok fazla uğraş isteyen bir ürün değil” Toplamda 18 dönüm Kinoa ektiğini belirten Çıvgın, “Bu mahsul sulanmadan da oluyor ama sulanırsa verim daha da artacak. Diğer çiftçilere tavsiye edebilmek için mahsulü kaldırıp sonucu görmemiz gerekiyor. Eğer mahsulün getirisi güzel olursa herkese tavsiye edebilirim. Bu bölgede bende başka Kinoa eken yok. İlk ben ektim. Ekerken buğday mibzeri ile ektik. Kinoa’nın tohumu çok ince olduğu için gübre ile karıştırarak mibzere döktük ve o şekilde ektik. Çok fazla uğraş isteyen bir ürün değil ve fazla masraf da gerektirmiyor" dedi.
Pazar sıkıntısı yaşamayacaklar Taban fiyatının 5 TL olacağını ve pazar sıkıntısı yaşamayacaklarını ifade eden Çıvgın, “İstanbul’da Kinoa Yetiştiricileri Derneği varmış, biz tohumunu oradan temin ettik. Onlar mahsul hasat edildiğinde tarladan alacaklarını ve hemen ödemesini yapacaklarını söylediler. Taban fiyatı 5 TL’den tavan fiyatının ise 8 TL olduğunu söylediler. 18 dönüm arazi için 3 bin liralık tohum satın almıştık" diye konuştu.
“Düşük maliyetli olduğu için çiftçilerimizden talep görebilir” Kinoa tarlasında incelemelerde bulunan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise ürünle ilgili değerlendirmelerde bulunarak önümüzdeki yıllarda Kinoa'nın çiftçilerden yüksek talep görebileceğini belirtti.
Okur şunları söyledi: "Burada üreticimiz tarafından bir ilk gerçekleştirilmiş. Kinoa adında bir ürün yetiştirmekte. Tabi çiftçimiz arayış içinde. Bu arayış içinde Kinoa bitkisinin de oluşması bizleri umutlandırdı. Çünkü girdi maliyetleri yüksek olduğu için çiftçimiz çeşitli ürünlere yönelmeye çalışıyor. Bildiğimiz kadarıyla bu Kinoa bitkisi fazla maliyet gerektirmeyen bir ürün olduğundan dolayı çiftçimiz buna yönelmiş. Çiftçimize tebrik ediyorum. Böyle farklı ürün bularak ekmesi ve üretmesi çiftçilerimiz adına sevindirici bir durum. İnşallah ilçemizde bu daha da ilerler. Çünkü bunun maliyeti çok düşük olduğu için çiftçilerimizden talep görebilir. Bildiğimiz kadarıyla bu ürün Çin’e büyük oranda ihraç ediliyor. Bu da bizi sevindiriyor. Tabi ülkemiz açısından fazladan bir girdi sağlıyor. İnşallah başarılı olurlar. Bölgemiz ve ülkemiz içinde hayırlısı olur inşallah.”
27 Nisan 2018 Cuma günü yayınlandı