Çağlayan: Bu Yıl Enflasyon Yüzde 6 Oranla Kapatılacaktır

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunarak, ' Orta vadeli program hedeflerimizi yakalayamasak da yaklaşık bir rakamda olduğumuzu söyleyebiliriz. Benim tahminim bu yıl enflasyon, yüzde 6 oranla kapatılacaktır ' dedi.
Kosova Zafer Çağlayan Enflasyon Rakamları Ekonomi Bakanı 


Ekonomi Bakanı Çağlayan, Kosova Sanayi ve Ticaret Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mimoza Kusari Lila ile bir araya geldi. Bakanlık binasında yapılan görüşmede 17-18 Eylül 2012 tarihinde Türkiye ile Kosova arasında imzalanacak Serbest Ticaret Antlaşması ' nın (STA) hedefleri ve ayrıntıları konuşuldu. Kosova ' nın ilk STA ' sının olacağını belirten Bakan Çağlayan, “Genelde antlaşma süresi 1-2 yıldır. Fakat biz bu antlaşmayı 9 ay içerisinde tamamlayıp imzalayacağız. Türkiye, Kosova ' daki Almanya ve İngiltere ' den sonra en büyük yatırımcı ülkedir. Türkiye olarak da 18 ülke ile STA ' mız imzalandı. 17 ülke ile de görüşmeler devam ediyor” dedi.

Kosova Sanayi ve Ticaret Bakanı Lila, STA konusunda bir takım hedefleri görüştüklerini ifade ederek, “Türkiye ile ticari ilişkilerimiz biraz zayıf. Umuyorum ki bu antlaşma ile hem Türkiye hem de diğer ülkelerle ekonomik açıdan önemli gelişmeler olacaktır” diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunarak, “Orta vadeli program hedeflerimizi yakalayamasak da yaklaşık bir rakamda olduğumuzu söyleyebiliriz. Benim tahminim bu yıl enflasyon, yüzde 6 oranla kapatılacaktır” açıklamasında bulundu. Bakan Çağlayan, Ağustos ayı ihracat ve ithalat rakamlarına ilişkin açıklama yaparak, “İhracatta hedef 148 milyar dolardır. Ağustos ayı sonu itibariyle yaklaşık 100 milyar dolar olacaktır bu rakam. 48,5 milyar dolarlık bir rakam kalacaktır hedefte” ifadesini kullandı.
Türkiye ' nin İran ' a altın ihracatı konusunda da değerlendirmede bulunan Çağlayan, “Altın Türkiye ' nin 20 bin ürün çeşidinden bir tanesidir. Türkiye altın ihracatı konusunda uluslar arası kurallara bağlı kalacak ve taviz vermeyecektir” şeklinde konuştu.
3 Eylül 2012 Pazartesi günü yayınlandı