Batı Akdeniz’den ihracat rekoru
İhracat Rekoru 2 Milyon Dolar 7 Milyar Dolar İhracat Rakamları 1 Milyon Dolar
-Mustafa Satıcı açıklama
-Detay
( ANTALYA - HD)- Yüzde 19.'luk artışla 17 milyar dolara ulaştı, tarihi rekor kırdı- Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı:- "2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19.3’lük artışla 1.7 milyar dolar ihracat rakamına ulaştık,bu rakam ile BAİB tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaştık "- "2018 yılındaki hedefimiz 2 milyar dolar,2023’de ise 5 milyar dolar"- "En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasında Çin, Almanya,İran,ABD ve Rusya yer aldı"- En fazla ihracat sektörü madencilik, bu alanda da en fazla mermer ihracat edildi." ANTALYA
- Antalya, Isparta ve Burdur'u içine alan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üzerinden 2017 yılındaki toplam ihracat rakamı 1.7 milyar doları aşarak, birlik tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaşıp tüm zamanların rekorunu kırdıklarını kaydetti.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği(BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, 2017 yılının ihracat rakamlarını, 2018 yılındaki beklentilerini başkan yardımcısı Ramazan Atılgan ve Maden Komitesi Başkanı Ercan Akın ile birlikte yaptığı toplantıyla açıkladı.
BAİB’in 6 bini aşkın ihracatçısıyla Antalya,Burdur ve Isparta bölgesinde 2017 yılını başarılı olarak geçirdiklerini kaydeden Satıcı, her sene çıtayı yükselterek bölgenin ihracatını arttırmak ve ülke ekonomisine katkı yapma hedefinde olduklarını belirtti.
2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19.3’lük artışla 1.7 milyar dolar ihracat rakamına ulaştıklarını, 1.6 milyar dolarlık koydukları hedeflerini geçtiklerini vurgulayan Mustafa Satıcı, bu rakam ile BAİB tarihindeki en yüksek ihracat rakamlarına ulaştıklarının altını çizdi. Satıcı,BAİB olarak, geçen yıl ihracat gerçekleştirilmemiş olan 15 ülkeye,Siera Leone,Togo,Bahamalar, benin,Kongo, Kamboçya, Zambia, Madagaskar, Kamerun,İzlanda,Bolivya, Buhutan,Makao,Nepal,Güney Sudan’a yeniden ihracata başladıklarını ve toplamda ise 156 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getirdi. "Rusya ilk 5'e yeniden girdi" 2017 yılının son döneminde Rusya krizinin etkilerinin yavaş yavaş düzelmeye başladığını hatırlatan Mustafa Satıcı, “Pazarın tamamen açılması için Rusya ile ihracatta önemli bir artış getirecektir. 2018 yılındaki hedefimiz 2 milyar dolar,2023’de ise 5 milyar dolar.En çok ihracatı maden sektörü geliştirdi. 505 milyon dolarlık ihracatla kapadı. Maden sektörünü 413 milyon dolar ile yaş sebze meyve,179 milyon dolarla kimyevi maddeler, 151 milyon dolarla kağıt ve orman ürünleri, 62 milyon dolarla sektörü demir ve demir dışı ürünler takip etti. Maden sektöründe en faza ihracat edilen ürün ise mermer oldu. Bölgemizden en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz 301 milyon dolar ile Çin, 131 milyon dolarla Almanya, 80 milyon dolarla İran, 75 milyon dolarla ABD takip etti. Rusya 64 milyon dolarlık ihracat ile ilk defa krizden sonra sıralamaya girdi ve 5. sıraya geldi.”dedi.
"Mermer ilk sırada" Maden sektörünün son 5 yılda düzenli bir gelişme gösterdiğini kaydeden Satıcı, ihraca ürünü sıralamasında mermer, doğal taş, maden dışı ürünler, mineral maddeler, metal cevherleri ve mineral yakıtların yer aldığını belirtti.
2018 yılında mermer ihracatında ciddi bir artış beklediklerini ifade eden Mustafa Satıcı, yaş sebze meyve bir önceki yıl göre ihracatını yüzde 9 arttırarak, 413 milyon dolara ulaştığını vurguladı. " Birinci sırada domates" Domates, biber,kiraz,vişne, narın en çok ihracatı yapılan ürün grupları olduğunu kaydeden Satıcı, “Liderlik 98 milyon dolarla Almanya’da, Romanya,Rusya, Beyaz Rusya ve Bulgaristan takip etti. Rusya ile ihracatta belirli mesafe katettik. Belirli ürün gruplarında Rusya, bazı firmalara ihracat izni veriyor. Bunu tamamen kaldırmak için çalışmalar yürütülüyor. Yaş sebze meyve sektöründe ihracatımızın yüzde 62’si AB ülkelerine yapılıyor.”dedi.
2017 yılında yakaladıkları ivmeyi 2018 yılında da devam ettirmeyi planladıklarını belirten, mermer sektöründe önümüzdeki yıl için 2 milyar dolarlık hedef koyduklarını sözlerine ekledi.
5 Ocak 2018 Cuma günü yayınlandı