Eğitim Sorunları Panelde Tartışıldı

16 Mart Öğretmen Okullarının Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Foça Belediyesi ve Ortaklar Öğretmen Okullular (Adabelenliler) Derneği tarafından ' Eğitim Sorunlarımız ' konulu panel düzenlendi.
Anayasa Mahkemesi Kemal Anadol Mustafa Gazalcı 4+4+4 28 Şubat 


Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele, eğitimci - yazar, Denizli eski milletvekili Mustafa Gazalcı, Adabelen Dergisi Yayın Yönetmeni, Ortaklar Öğretmen Okulu mezunu İsmail Tuna ve Emekli Öğretmen Yılmaz Mızrak konuşmacı olarak katıldı. Şair - Yazar Hüseyin Yurttaş'ın moderatörlüğünü yaptığı paneli, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, CHP İzmir eski milletvekili Kemal Anadol, belediye meclis üyeleri, Adabelenliler Derneği yönetimi, emekli ve çalışan eğitimcilerle çok sayıda vatandaş izledi.
Panelin açılış konuşmasını Ortaklar Öğretmen Okulu mezunu, Foça Belediye Meclisi üyesi Ayla Aksoy yaparken, sonra söz alan eski milletvekili Mustafa Gazalcı, ' Eğitim gören çocuklarımız için en güzel binaları yapsanız da, onlara en gelişmiş tablet bilgisayarları verseniz de eğer gerçek bir öğretmen yoksa, orada eğitim de olmaz. İnsanın insan olmasını ve çocuğun kişilik bulmasını sağlayan süreç ancak öğretmen ile olur. İnsanın ve toplumun gelişmesi için nitelikli eğitim istiyorsanız. Önce nitelikli öğretmen olması gereklidir ' dedi.

' KOMÜNİST YUVASI DİYEREK KAPATTILAR '

Öğretmen okullarının yurdun 21 yerinde 21 güneş gibi doğduğunu, köy enstitülerinin eğitimde fırsat ve olanak eşitliği sağladığını, bugün gelinen noktada ise devletin eğitimde fırsat eşitliği sağlamadığını, köyden çıkan bir çocuğun büyük ölçüde üniversiteyi bitirmesinin olanaksız olduğunu anlatan Gazalcı, ' Öğretmen okulları döneminde başarılı öğrenciler yüksek öğretmen okullarına gönderilirdi. O beyinler orada işlenirdi. Ama biz o kurumları geliştireceğimize 'buralar komünist yuvası' diyerek siyasi nedenlerle kapatmışız ' diye konuştu.
Eskiden öğretmenlerin birlik beraberlik içinde olduğunu, bugün ise politik oyunlara kurban edilerek dağınık bir görüntü sergilediklerini dile getiren Gazalcı, komisyon görüşmeleri oldukça tartışmalı geçen ' 4+4+4 ' olarak bilinen yeni eğitim yasa tasarısına da değindi. Gazalcı, ' 12 yıllık zorunlu eğitim diyorlar. Güzel bir şey ama, aslında kesintisiz zorunlu eğitim 4 yıla iniyor. Oysa, 8 yıllık kesintisiz eğitimi 28 Şubat ürünü saymak en büyük gaflettir. 8 yıllık eğitim tüm platformlarda tartışıldı. Başbakan işi çarpıtıyor.'Tankla, tüfekle geldi' diyor. Hayır, kalemle, düşünceyle geldi ' dedi.

' AK PARTİ İKTİDARINDA KUR'AN KURSLARI ÇOĞALDI '

Kur'an kursuna gitme yaş sınırının kaldırılmasına da tepki gösteren Gazalcı, şu görüşleri dile getirdi: ' Çocukların 5. sınıftan bile Kur'an kursuna gitmesi doğru değildi. Çırpındım ama maalesef benim partim bu durumu Anayasa Mahkemesi'ne götürmedi. Aslında mesele Kur'an değil, bilimsel eğitimdir. Dine saygı duyuyoruz. Ama eğitime karışmasını istemiyoruz. Yaz Kur'an kursları ilk ve orta öğretimdeki sayıları aştı. 65 bin civarında ilk ve orta öğretim okul sayısı varken, yaz Kur'an kursu sayısı 70 bin'e ulaştı. AK Parti iktidara geldiğinde 3 bin civarında kış Kur'an kursu vardı. Şimdi ise 9 binin üzerindedir. '

Panelin sonunda Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, katılımcılara teşekkür ederek çiçek takdim etti. Ayrıca, Adabelenliler'in okul yaşantılarından kesitler gösteren belgesel fotoğraflar ilgiyle izlendi. Gazalcı da kitaplarını imzaladı.
22 Mart 2012 Perşembe günü yayınlandı