Bingöl İMKB Kaleönü İlköğretim, E-kütüphane Uygulamasına Geçti

Bingöl İMKB Kaleönü İlköğretim Okulu, e-seçimden sonra şimdi de e-kütüphane uygulamasını başlattı. E-seçim sistemi, Bilişim Teknolojileri öğretmeni Mehmet Yıldız'ın geliştirdiği bir yazılım sayesinde ilk defa Bingöl'de uygulanmıştı. Farklı bir yazılımla da e-kütüphane uygulaması başlatıldı.
İlköğretim Okulu Mehmet Yıldız 


Kütüphanede bulunan kitapların zamanla yok olmasını engellemek ve hangi öğrencinin daha çok kitap okuduğunu belirlemek adına bu yazılımı yaptığını ifade eden Yıldız, ' SODES kapsamında okulumuza kütüphane kazandırdık ancak muhafaza etmek de bizim işimiz olduğundan bu uygulamayı başlattım. Ayrıca sistemimizde, kimin kaç sayfa kitap okuduğu belli olduğu için çocuklar arasında rekabet başlamış oldu. Bu tür sistemler, genellikle üniversite kütüphanelerinde olur. Onlar da ücretle bu sistemi satın alır. Benim okuduğum üniversitede, buna benzer bir sistem kullanıyordu. Onlarınkinden daha gelişmiş bir sisteme sahibiz. ' dedi.

Sistem sayesinde kimin kaç sayfa kitap okuduğu, kütüphanede kaç tane kitap kaldığı, kitapların kimlerde olduğu, hangi öğrencinin hangi gün hangi kitabı alıp okuduğu, ne zaman getirdiği gibi bilgileri saniyeler içinde tespit ettiklerini vurgulayan Yıldız, ' Bu yazılım sayesinde işlerimiz çok kolay oluyor. Bence bu uygulama olmadan kimse kütüphane işletemez. Bizim şu an yaptığımız tek şey, öğrenciye bir kart vererek kütüphaneyle ilgili her şeyini takip etmek. ' şeklinde konuştu.

Yazılımı isteyen bütün okullara verebileceğini belirten Mehmet Yıldız, ' Bu yazılımı herkese tavsiye ediyorum. Kullanan herkes, sadece barkod okuma sistemi ile kitapları ve öğrencileri aynı anda kontrol etmiş olacak. ' dedi.

Sistem sayesinde okuma alışkanlığının arttığını ifade öğrencilerden Gülsüm Koçinkağ ise, ''Okumak istediğim kitabın kaç sayfa olduğuna, özetine ve başka hangi arkadaşımın okuduğuna bakıyorum. Bu benim daha çok hoşuma gidiyor ve kitabı alıp okuyorum.'' ifadelerini kullandı.

11 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı