TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Sırbistan Meclis Başkanı Nebojşa Stefanoviç ile görüştü

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bir dizi temaslarda bulunmak için geldiği Sırbistan ' ın başkenti Belgrad ' ta, Sırbistan Meclis Başkanı Nebojşa Stefanoviç ile bir araya geldi. Görüşmede TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Sırbistan Meclis Başkanı Nebojşa Stefanoviç ' in, iki ülke arasında ikili ve bu çerçevede ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, yanı sıra, parlamentolar arası ilişkilerin daha ileriye taşınması konularında mutabakata vardıkları belirtildi. Görüşmede açıklama yapan Çiçek iki ülkenin ortak kültür, tarih ve coğrafyanın birleştirdiği ülkeler olduğunu ifade ederek, “2 ülke arasındaki işbirliği sadece iki ülke halklarının yararına değil, bölgede insanların yaşam standardının yükselmesini de sağlamaktadır.Sırbistan ile Türkiye, ortak kültür, tarih ve coğrafyanın birleştirdiği ülkelerdir. Bu nedenle ilişkilerimizi daha da güçlendirmekle yükümlüyüz” dedi.
Cemil Çiçek Birleşmiş Milletler Cumhurbaşkanı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Belgrad 


İki ülke arasında ilişkilerin derinleşmesinin, Balkanlar için büyük önem taşıdığına vurgu yapıldığı görüşmelerde heyetler arası görüşmeler ve şeref defterinin imzalanmasının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin başarıyla geliştiğini belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin, Balkanlarda barış ve istikrar açısından büyük önem taşıdığına vurgu yapan Çiçek, “ İki ülke arasındaki işbirliği sadece iki ülke halklarının yararına değil, bölgede insanların yaşam standardının yükselmesini de sağlamaktadır.Sırbistan ile Türkiye, ortak kültür, tarih ve coğrafyanın birleştirdiği ülkelerdir. Bu nedenle ilişkilerimizi daha da güçlendirmekle yükümlüyüz” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Ciçek, 2020 yılında İstanbul ' da yaz olimpiyat oyunlarının düzenlenmesi için Sırbistan ' dan gelecek desteğin önemine işaret ederek, Türkiye ' nin 2015 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ' ne geçiçi üye adaylığına Sırbistan tarafından destek verilmesini istedi. Çiçek, Türkiye ' nin ,UNESCO ' nun tarihi mirası koruma Komitesi ' ne üye olması ve Belgrad ' ta Türk Kültür Merkezi ile Sancak bölgesindeki Yeni Pazar ' da T.C. Konsolosluğu ' nun açılması yönünde Türk hükümetinin taleplerini iletti.

Sırbistan Meclis Başkanı Nebojşa Stefanoviç de basın toplantısında yaptığı açıklamada, TBMM heyetinin gerçekleştirdiği ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir ivme kazanmasında önemli bir adım olduğunu değerlendirdi. Gelecek iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğinin geliştirilmesinin yoğunluk kazanacağına inandığını belirten Stefanoviç, Sırbistan ' ın AB üyeliğine destek vermesinden dolayı Türkiye ' ye teşekkürlerini ifade etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve beraberindeki heyet, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç tarafından da kabul edilecek. Çiçek , Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ile de bir araya gelecek.
15 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı