Tayland Kraliyet Ailesine Hakaret Ölüm Getirdi

Tayland ' da kraliyet ailesine hakaret içeren mesaj gönderdiği için 20 yıl hapis cezasına mahkum edilen 60 yaşındaki Ampon Tangnoppakul cezaevinde hayatını kaybetti.Tayland'da geçtiğimiz yılki büyük hükümet karşıtı protesto gösterileri esnasında dönemin Başbakanı Abhisit Vejjajiva'nın makamında çalışan bir yetkiliye gönderdiği dört telefon mesajı nedeniyle bilgisayar suçları yasasına ve Tayland kraliyet ailesinin itibarını korumayı hedefleyen bir yasaya dayandırılarak 20 yıl hapse mahkum edilmişti.
Tayland Avrupa Protesto Avrupa Birliği 


Geçtiğimiz yıl Ağustos ayından bu yana hapiste olan 60 yaşındaki Ampon Tangnoppakul ' un avukatı Anon Numpa ' ya göre geçtiğimiz Cuma günü mide rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan Tangnoppakul ' un bugün sabah saatlerinde hayatını kaybettiği bildirildi.

Tangnoppakul ' un yakınları ölüm haberinin ardından cezaevinin önünde toplanarak hükümet karşıtı protesto ve anma gösterisi düzenledi. Gösteride Tangnoppakul ' un yakınlarının ve destek verenlerinin taşıdıkları pankart ve dövizlerde “SMS Amca”, “ Onu kim öldürdü” ibareleri dikkat çekti. Protesto gösterisinde Tangnoppakul ' un ölümüne sebep olan mahkemenin kararını eleştiren çevreler ise, her iki yasanın da giderek siyasi amaçlı kullanıldığını ve Tayland'da düşünce özgürlüğüne engel teşkil ettiğini söyledi.

Taylandlı siyasi analist ve tarih profesörü olan Thongchai Winichakul Yabancı Muhabirler Kulübü ' nde yaptığı açıklamasında, ülkedeki mutlak monarşinin kanunların önüne geçtiğini ve oğul Kral Chulalongkorn ' un insanları cezalandırmak için bazı kanunları kullandığını ifade etti. Winichakul ayrıca bilgisayar suçları ve Tayland kraliyet ailesinin itibarını korumayı hedefleyen 112 ' inci yasanın kritik bir hal aldığını belirtti.

Öte yandan; Ampon Tangnoppakul ' un mahkumiyeti insan hakları grupları arasında tepkiye yol açmıştı. Uluslararası Af Örgütü Ampon ' un siyasi tutuklu olduğunu söylerken Avrupa Birliği de kaygılarını dile getirmişti.
9 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı