Londra'da Suudi Arabistan'a Feminist Protesto

Suudi Arabistan'ın, 2012 Londra Olimpiyatları'na sadece erkek takımı göndereceğini resmi olarak açıklaması Londra'daki müslüman birlikleri tarafından protesto edildi.
Afrika Afganistan Endonezya Kuzey Afrika 

Dünyada olimpiyatlara bayan sporcu göndermeyen tek ülke olan Suudi Arabistan'ın bu kararı Londra'daki sivil toplum kuruluşlarınca eleştirildi.

Oxford Müslüman Eğitim Birliği tarafından düzenlenen protestoya Müslüman derneklerinin yanı sıra İngiliz kadın hakları savunucuları da destek verdi.

2000 Sidney Olimpiyatları'nda kadın sporcuların katılımını engelleyen politikası nedeniyle Afganistan, olimpiyatların dışında bırakılmış, benzer şekilde Kuzey Afrika ırkçılık politikaları nedeniyle olimpiyatlara kabul edilmemişti.

Suudi Arabistan'ın kadın sporcuları olimpiyatlara göndermeme kararı hakkında henüz Olimpiyat Komitesi tarafından bir açıklama yapılmazken, basın ve protestocular bunun, petrol zengini Suudi Arabistan'ı küstürmeme politikasından kaynaklandığını iddia etti.

İmam ve Oxford Müslüman Eğitim Birliği Başkanı Dr. Taj Harvey yaptığı açıklamada, ' Bugün Sudi Arabistan Büyükelçilik binası önünde haykırıyoruz. Londra'da gerçekleştirilecek olimpiyatlara 3 ay kaldı. Olimpiyat oyunlarına 204 takım katılacak ve Suudi Arabistan dışında her ülkenin kadın ve erkek sporcuları bulunuyor. Bütün müslüman ülkeler Mısır, Tunus, Fas, Irak, Endonezya hepsi olimpiyatlara bayan sporcu gönderiyor, bunun tek istisnası Suudi Arabistan. Dolayısıyla biz burada cinsiyet ayrımına 'hayır' diyoruz. Olimpiyatlar herkes içindir. Eğer Suudi Arabistan katılmak istiyorsa bayan sporcularını da göndermek zorunda. Biz her ay burada olimpiyatlara kadar protestomuza devam edeceğiz ve eğer Suudi Arabistan bayan sporcu göndermeyecekse, olimpiyatlardan çekilmesi için gereken baskıyı yapacağız. 2000 olimpiyatlarında Kuzey Afrika ırkçı ayrımcılık nedeniyle olimpiyatlardan men edildi ve Afganistan cinsel ayrımcılık yaptığı nedeniyle olimpiyatlardan çıkartıldı ancak Suudi Arabistan Batı yanlısı olduğu için ve Batı çıkarları nedeniyle Suudi liderleri üzmemek adına bu soruna el atılmıyor. Bu sadece Olimpiyatlar nedeniyle gündeme gelen bir konu değil. Kadınların hakları ve kaliteli bir yaşam için atılması gereken bir adım ' açıklamasında bulundu.

Rabia McKeverne isimli protestocu ise, ' Suudi yönetimi kadınların olimpiyatlara katılmasına izin vermiyor. Bunu protesto etmek için buradayız. Aynı zamanda Olimpiyat Komitesi bu duruma sessiz kalıyor. Gerçekten şok edici bir durum. Geçmiş olimpiyatları göz önünde bulundurursak Afganistan, Kuzey Afrika yasaklandı ama anlayamadığım neden Suudi Arabistan'a karşı benzer bir tavır sergilenmiyor ' ifadelerini kullandı.

26 Nisan 2012 Perşembe günü yayınlandı