Kosova’da Çilek Fuarı

Meyve üretimi ve ihracatında Balkanlarda ilk sıraları zorlayan Kosova ' da ' çilek ' fuarı düzenlendi.Bağımsızlığını elde ettiği 1999 yılından bu yana Kosova ' da meyve üretimi her geçen gün artarken 2012 yılı çilek üretimi rakamları 300 ton olarak belirlendi. Çiftçilerin tabiriyle gurur günü diye nitelendirilen Kosova ' da bugün, çiftçiler ürettikleri çilekleri düzenlenen fuarda sergileme imkanı buldu. Kosova Tarım Bakanı Blerand Stavileci, çok sayıda üreticinin katılım sağladığı fuardaki stantları gezdi ve çileklerin tadına baktı. Bakan Stavileci, savaş sonrasında meyve üretiminin olmadığı Kosova ' nın çilek ihracatına başlamasının mutluluk verici olduğunu belirtti.
Arnavutluk Kosova Tarım Tarım Bakanı 


Kosova ' da 150 hektarlık bir alanda çilek yetirştirildiğini belirten Bakan Stavileci, “2012 yılında çilek üretimi 300 tonu aştı. İlk defa Arnavutluk ' a 1 ton çilek ihraç ettik. Savaşın bitiminden sonra Kosova ' da çilek üretiminin olmadığını göz önüne alarak, çilek üretimin tam bir başarı öyküsü olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.Kosova Tarımı ' nın Gelişmesi Girişim Derneği başkanı Zenel Bunjaku, “10 yıl önce tarımcılara ücretsiz çilek fidanları dağıttık. Başlangıçta 10 dekarlık arazide ekilen çilek, şimdi hektarlara yayıldı. Çilek üretiminde her yıl artış var. Bu bizi oldukça sevindiriyor” dedi.

1 hektar arazide 18 ton çilek üreten Januz Syla isimli çiftçi ise “Bir kaç yıl önce her şey sıfırdan başladı. Ücretsiz çilek fidanlarını aldık ve ektik. Sonuç burada. Kosova pazarındaki talebi yüzde yüz karşılıyoruz. Şimdide ihracata hazırlanıyoruz” ifadesini kullandı.Öte yandan; ticarete dayanan ekonomisinde Kosova ' da meyve üretimi, diğer tarım ürünlerinin yetiştirilmesine örnek gösteriliyor.
13 Haziran 2012 Çarşamba günü yayınlandı