İsrail’in Mavi Marmara Özründen Sonra Diyalog Çalışmaları

İsrail ' in Mavi Marmara özründen sonra diyalogların başlamasının gerektiğini ifade eden İsrail İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi, “Diplomatik olarak bende sizin gibi süreci takip ediyorum. İnşallah süreç olumlu olacaktır. Diplomatik olarak iki ülke arasında diyalogların iyi olması bizim temennimiz. Bizim temennimiz diyalogların başlaması. Bende sizin gibi merak ediyorum” dedi
Conrad Otel İdris Naim Şahin Mavi Marmara Tansu Çiller İsrail 


İsrail İstanbul Başkonsolosluğu, 65. Kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Conrad Otel ' de resepsiyon verdi. İsrail İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi ' nin ev sahipliğini yaptığı resepsiyona eski başbakanlardan Tansu Çiller, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve çok sayıda davetli katıldı. Resepsiyonun açılışında her iki ülkenin milli marşları çalındı. Açılış konuşmasını yapan İsrail İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi, “Siz iki milletin, iki halkın dostluğunun kalıcılığının güvencesi ve dayanağısınız. Siyasiler dağlara benzerler, halklar denizlere benzerler. Siyasiler arasında bazen görüş ayrılıkları olabilir. Ama o görüş ayrılıkları başladığı gibi bir telefon görüşmesiyle de bitebiliyorlar. Bir kere soğuduktan sonra ısınması çok geç olabilen haklar ve uluslar arasındaki ilişkiler soğumasın. İşte biz bu yüzden büyük çabalar gösterdik. Ve onun için diyorum ki her zaman bizimle olan her zaman aramızda olan sizler, iki ulus ve iki ülke arasındaki dostluğun denizlerisiniz” şeklinde konuştu.

Karaların zaman zaman birbirinden koptuğunu ancak denizlerin birbirine daime bağlı olduğunu ifade eden Kamhi, “Karalar bazen birbirinden kopar, uzaklaşır. Denizler birbirlerine daima bağlıdırlar. Kopma noktaları değil, birleşme, bütünleşme noktalarıdır. Siyasi anlaşmazlıklarının çözümünün eşiğinde olduğumuz şu günlerde sizlerin önerileri, katkıları her zamankinden daha önemli olacaktır. Düşünceleriniz ve önerileriniz bundan sonra daha da kıymetli olacaktır ' ' diye konuştu.

MOSHE KAMHİ: “BİZİM TEMENNİMİZ DİYALOGLARIN BAŞLAMASI”

İsrail ' in Mavi Marmara özründen sonra diyalogların başlamasının gerektiğinin altını çizen Kamhi, “Diplomatik olarak bende sizin gibi süreci takip ediyorum. İnşallah süreç olumlu olacaktır. Diplomatik olarak iki ülke arasında diyalogların iyi olması bizim temennimiz. Bizim temennimiz diyalogların başlaması. Bende sizin gibi merak ediyorum” dedi.

İsrail ' in Mavi Marmara mağdurlarına ödeyeceği tazminat konusunda konuşmaktan kaçınan İsrail Başkonsolosu Kamhi, “Bu konularda somut değerlendirmelere girmem doğru değil. Yetkili makamlar bu konuları aralarında konuşacaklardır. Biz sonraki adımlara bakıyoruz” diye konuştu.
19 Nisan 2013 Cuma günü yayınlandı