Fransız solu 17 yıl sonra aynı meydanda buluştu

Fransa'da 17 yıldır iktidarda olan sağ iktidar'dan yönetimi devralan François Hollande seçmeni Paris'in Bastille meydanını sloganlarla inletti. Cihan Haber Ajansı'na konuşan seçmenler, Hollande'dan her kesime eşit yakınlıkta bir cumhurbaşkanı olması dileğinde bulundu.
Filistin Cihan Haber Ajansı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 


Fransa'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu önde bitirerek 5 yıllık Nicolas Sarkozy iktidarına son veren François Hollande, seçmenlerini de sokaklara döktü. Paris'in Bastille meydanında toplanan binlerce seçmen François Hollande'ın cumhurbaşkanlığını sloganlar atarak kutladı.

Sarkozy, seçimi kaybedeceğini anlamasının ardından Concorde meydanında yapması beklenen konuşmasını iptal ederken, Hollande seçmeni ise öğle saatlerinden itibaren, son sosyalist cumhurbaşkanı François Mitterand'ın da teşekkür konuşmasını yaptığı Bastille meydanını doldurmaya başladı. Binlerce sosyalist seçmen seçim yasaklarının sona erip sonuçların açıklanacağı son dakikaları hep beraber geri sayarak bekledi.

François Hollande'ın kazandığının açıklanmasıyla Bastille meydanı ' Cumhurbaşkanı Hollande ' ve ' Sarkozy defol ' sloganlarıyla inledi.

Bastille meydanın nabzını tutan Cihan'a konuşan seçmenin çoğunluğu ise François Hollande'ın Fransa'ya değişimi getireceğine inandıklarını belirtti.

François Holllande'ın cumhurbaşkanlığı süresince ona oy veren gençler için üzerine düşeni yapması temennisinde bulunan Cezayir asıllı Athman Abaidia, sosyalist lideri sevdiklerini vurguladı. Cynthia Arnaud ise Hollande'ın kibar ve anlayışlı bir insan olduğunu söyleyerek Hollande'dan beklentisinin bütün topluma saygı duyması olduğunu belirtti.

Marco Bertolini de Nicolas Sarkozy döneminde artan faşizm ve ırkçılığa dikkat çekerek Fransız halkının buna ' dur ' dediğini söyledi. Bertolini, François Hollande ile birlikte ülkenin normalleşeceğini dile getirdi. Sabine Cessou da François Hollande'ın kazanmasıyla ülkeye değişim geleceğine inandığını söyledi.

Fransa'da doğduğunu belirten Canet Paçal ise Bastille meydanında toplanan bunca insanın beş yıllık sağ iktidardan yıldığını belirterek, sol seçmenin bundan ötürü böylesine mutlu olduğunu ifade etti.

Fransız Guyanası Yann Ackah da François Hollande'ın her kesime eşit davranacağına inandığını belirterek ' Umarım seçim meydanlarında verilen sözler yerine getirilir. ' diye konuştu.

Bu arada Bastille meydanında Fransa bayraklarının yanı sıra Cezayir ve Filistin bayrakları da dikkat çekti.

Sosyalist partinin adayı olarak seçimleri katılan François Hollande, 1995 yılından sonra iktidara gelen ilk sol lider olmayı da başardı.
9 Mart 2012 Cuma günü yayınlandı