Beyaz Saray Önünde Arakan Protestosu

ABD Başkanı Barack Obama, seçim zaferinin ardından ilk ziyaretini Myanmar'a yapmaya hazırlanırken, Beyaz Saray önünde Myanmar'daki Rohingya (Arakan) müslümanlarına yönelik icra edilen katliamlar protesto edildi.
Myanmar Barack Obama Burma Beyaz Saray Müslüman 


Obama'nın ziyareti öncesinde eylem yapan Uluslararası Af Örgütü'nden bir grup protestocu, ' Rohingya seninle birlikteyiz ' sloganları attı, ' Rohingyalılar'a yönelik insan hakları ihlallerine son verilsin ' yazılı pankartlar taşıdı.

Beyaz Saray'ın Myanmar'daki insan haklarını gündeme getirmesini isteyen protestocular, Başkan Obama'nın Rohingya'da yaşanan insanlık trajedisine müdahele etmesi çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü yetkililerinden T. Kumar yaptığı açıklamada, ' Myanmar'da Rohingyalılar'a insanlık dışı bir muamele uygulanıyor. (Obama'nın) bu ükeye gitmesi, (insan hakları ihlallerine karşı) güçlü ifadeler kullanmaması ve Rohingyalılar'ı ziyaret etmemesi sadece Burma halkına değil, tüm dünyaya yanlış bir mesaj gönderecektir ' dedi.

ABD hükümeti, yılın ilk aylarında, Myanmar'ın reformlar çerçevesinde yaklaşık 800 siyasi mahkumu serbest bırakmasının ardından, bu ülkeye yönelik yatırımlar üzerindeki müeyyideleri askıya almıştı.

Uluslararası Af örgütü aktivistlerinden Jasmine Heiss, Rohingya müslümanlarının şu an Myanmar'da en çok zulme uğrayan azınlıklardan biri olduğunu belirterek, ' Ülkede insan haklarına saygı duyulmadığı için bu insanların büyük bir çoğunluğu mülteci kamplarında yaşıyor, bir çoğu yaşadıkları yerlerden kaçtı. Burma'nın dünya toplumları arasına girdiğini düşünürken, tüm dünyanın yaşananları seyretmesi endişe verici ' yorumunda bulundu.

Ailesi Royingha'daki katliamdan kaçan bir Meryem Hehter ise, ' Rohingya'nın sesini duyurmak istiyorum. Gerçekten onların sesi olacak kimseleri yok. İnsanlar orada insan hakları ihlallerinden haberdar değiller. Buna dikkat çekmek istiyorum. Bu konu takip edilmeli insanlar yaşananları bilmeliler ' dedi.

Royingha'da dini ve etnik sebeplerden dolayı Budistlerin kanlı saldırılarına maruz kalan Müslüman toplumu bölgelerinde can güvenliği olmadan yaşıyor. 150 bin Royinghalı müslüman evlerini terk ederek kapalı hapishane konumunda olan mülteci kamplarında hayatta kalmaya çalışıyor. Ancak gayri resmi rakamara göre mülteci sayısının 400 bine yaklaştığı belirtiliyor.

Barack Obama Hakkında
Amerika Birleşik Devletleri'nin devlet başkanı Barack Obama; ilk olarak 4 Kasım 2008'de yapılan 2008 ABD başkanlık seçimleri'nde ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiş ve 20 Ocak 2009 tarihinde bu görevi George W. Bush'tan devralmıştır. 6 Kasım 2012 tarihinde yapılan 2012 ABD başkanlık seçimlerinde Mitt Romney karşısında seçimi kazanıp Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığına ikinci kez seçilmiştir. ABD tarihindeki ilk siyahî devlet başkanıdır. Yaş...
devamı
16 Kasım 2012 Cuma günü yayınlandı