Van'da Ermeni Ayini

Türkiye Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan, an Gölü içerisindeki adayla aynı ismi taşıyan tarihi Akdamar Ermeni Kilisesi'nde yarın üçüncüsü düzenlenecek ayın öncesi Van Valisi Münir Karaoğlu'nu makamında ziyaret etti. Ateşyan, bu sene ülkenin birlik, beraberliği başta olmak üzere depremde hayatını kaybeden ve Suriye ' de hayatını kaybedenlere dua edeceklerini söyledi.
Meclis Başkanı Ermeni Münir Karaloğlu Ermeniler Kudüs 


Van'a gelen Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan, beraberindeki heyetle ilk olarak Vali Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti. Burada kısa bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, bu sene üçüncüsünü düzenledikleri Akdamar ayinin yarın gerçekleştirileceğini belirterek, ayin için burada bulunan Türkiye Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan ve arkadaşlarına hoş geldin dileklerinde bulundu. Bu sene hem Kudüs ' ten hem de Amerika ' dan Aram Ateşyan ' ın misafirlerinin olacağını ifade eden Vali Karaloğlu, “Biz yine ilk ikisinde olduğu gibi bu sene de ayinin huzur içinde geçmesini diliyoruz. Hem Türk vatandaşı olan Ermeni dostlarımız hem de yurt dışında gelen Ermeni dostlarımızı gönül rahatlığı ile ayinlerini tamamlayacaklarını umut ediyoruz. Van halkı ilk ikisinde olduğu gibi bu sene yine de misafirperverliklerini göstereceklerdir. Ben yine konuklarımıza hoş geldin diyorum. İnşallah sorunsuz bir ayinin icra edilmesini temennisinde bulunuyorum” dedi.

Türkiye Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, ise ağırlanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Vali Karaloğlu ' na teşekkür etti. Bu sene ayinlerinin üçüncüsünü yapacaklarını vurgulayan Başpiskopos Ateşyan, “Van Akdamar adasında bulunan Surp haç kilisesinde ayinimizi sunmaya geldik. Bundan önceki senelerde büyük sayılarda haklımızın bir katılımı oldu. İlk sene 7 bine yakın, ikinci sene 4 bine yakın, bu sene ise kaç kişi katılacak ben de bilemiyorum. Ama bizim için önemli olan huzur içerisinde ayinimizi yapmak, dualarımızı sunmak. Önceki yıllarda cemaatimiz mutlu ayrıldı bu tarihi mekandan. Bu yıl yine hep beraber dualarımızı tanrıya iletmek için geldik. Bu ülkenin huzuru için, barışı için kardeşçe din dil ırk ayrımı yapmadan tek millet olarak, tek vücut olarak yaşamak için ama tabi bu sene biraz üzüntülüyüz. Van depreminden dolayı epeyce kardeşimizi kaybettik bu şehirde. Bu vesileyle yarınki ayinimizde Van depreminde ve Suriye ' de öldürülen insanlar için ayini ruhani gerçekleştireceğiz. Hep birlikte, sizlerle birlikte dualarımızı tanrıya ileteceğiz. Tanrı onların günahlarını affetsin ve cennetine kabul etsin. Valimizin dediği gibi ayinimizi huzur içerisinde yapacağız ve huzur içerisinde ayrılacağız” dedi.
Bu yıl tarihi kilisede yapılacak olan ayin sırasında bağışlanacak mum gelirlerinden elde edilen paraların depremzedeler için Van Valiliği ' nin yardım fonuna konusunda da kısa bilgiler veren Aram Ateşyan, şöyle konuştu;

“Biz geçtiğimiz ilk 2 ayinde de aynı kumbaralara aktarılan paraları vilayete aktardık. Bu senede tekrar deprem için buradaki depremzedeler için aktaracağız. Ne kadar toparlanır bilemiyorum ama bu yıl misafirlerimiz de olacak. Gerek Kudüs'ten, gerekse de Amerika ' dan gelen başpiskoposlar olacak. Onların da katılımı ile güzel ayin gerçekleştireceğiz. Onlarda ilk defa geliyorlar. Çünkü onların ataları da bu topraklardaydı, burada yaşamışlardı. Bu hasreti gidermek için ve ayine katılmak için buradadırlar. Sayın valimizin dediği gibi bu yılki ayinimizin de huzur içerisinde geçmesini temenni ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Başpiskopos Ateşyan, Van Valisi Münir Karaloğlu ' na Osmanlı Sağlık Hizmetlerinde Ermeniler adlı kitabı hediye ederken, Vali Karaloğlu ' da kendisine depremin anlatıldığı bir Van dergisi verdi.
9 Eylül 2012 Pazar günü yayınlandı