Ermeni Kilisesi'nde 97 Yıl Sonra Çan Sesi

Diyarbakır ' da 97 yıl önce top atışı ile yıkılan Surp Gragos Ermeni Kilisesi ' nin çan kulesi yapılarak restorasyonu tamamlandıktan sonra ilk ayin yapıldı.Ortadoğu'daki en büyük Ermeni kilisesi ünvanını taşıyan Surp Gragos Ermeni Kilisesi, kulesine yeniden kurulan çanın ardından Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan'ın yönettiği ilk ayinle ibadete açıldı. Yurt içinden ve dışından çok sayıda kişinin katıldığı ayinde, mum yakılarak ilahi ve dualar okundu. Ayinde İstanbul'dan gelen 40 kişilik Ermeni Kilisesi Korosu tarafından ilahiler seslendirilerek İncil'den pasajlar okundu. Diyarbakır Surp Gragos Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Gafur Turkay, yaptığı açıklamada, kilisede Ermeni cemaatince son 3 yıldır onarım ve restorasyon yapıldığını söyledi. Turkay, ''Diyarbakır esnafına, turizmine ve ekonomisine bir katkı sağlandı. Bugün bizim için çok anlamlı bir gün. Çünkü 97 yıl sonra Diyarbakır'da çan sesi duyuldu'' dedi.
İncil Ermeni Ortadoğu 


Ayine katılan Sanatçı Ante Toros, çok mutlu olduğunu söyledi. Toros, “Eserleri korumamız gerekir. Burada çok güzel tarihi bir doku var. Bunları korumalıyız, bunlar heba olmamalı. Daim olsun ve devam etsin” şeklinde konuştu.

Ayinin ardından katılımcılar kilisenin bahçesinde eski günleri yad etti. Hediyelik eşya stantları ile ''Kültürel Çeşitlilik'' konulu fotoğraf sergisi de kilise bahçesinde izlenime sunuldu.
5 Kasım 2012 Pazartesi günü yayınlandı