Bitlisli Şeyh Nimetullah Ayte, 63 Yaşında Vefat Etti

Uzun süredir kanser tedavisi gören ve dük akşam saatlerinde Ankara'da tedavi gördüğü hastanede vefat eden Bitlis'in önemli kanaat önderlerinden Şeyh Nimetullah Ayte (63), Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Oxin (Yukarı Koyunlu) beldesinde göz yaşları ve dualarla son yolculuğa uğurlandı.
Süleyman Çelebi Fehmi Alaydın Vahdettin Oğuzhan Bulut Veysel Yurdakul 


Bölgenin büyük âlimlerinden olan Şeyh Nimettullah Ayte (63), dün akşam saatlerinde tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Şeyh Nimetullah Ayte, bölgenin kanaat önderlerinden babası Şeyh Halit Ayte gibi ömrünü ilme ve talebe yetiştirmeye adamıştı. Ayte'nin vefat haberini alan binlerce seveni, hocalarını son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

Ankara'dan Bitlis'e getirilen Ayte'nin cenazesi, büyük bir kalabalık eşliğinde Bitlis'in Mutki ilçesi Oxin (Yukarı Koyunlu) beldesine götürüldü. Şeyh Nimetullah Ayte'nin cenazesi ilk olarak Oxin Medresesinin yanında bulunan Koyunlu Camii'ne götürüldü. Burada bekleyen binlerce seveni tarafından Ayte için Kuran'ı Kerim okundu, hatimler indirildi. Daha sonra cenazesi camiden alınan Şeyh Ayte, aile kabristanına kadar omuzlarda taşındı. Ayte, okunan duaların ardından babası ve dedesinin yanına defnedildi.

Ömrünü ilme adayan Şeyh Nimetullah Ayte, bugüne kadar binlerce talebe yetiştirdi. Bitlis, Siirt, Mardin ve Manisa illerinde yatılı eğitim müesseseleri açılmasına öncülük yapan Ayte, insanlar arasındaki birlik ve beraberliğe vurgu yapıyor, özelikle gençlerin çağın kötülüklerinden korunması için iyi bir eğitim alması gerektiği görüşünü dile getiriyordu.

Ayte'nin cenazesine Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, eski bakanlardan Zeki Ergezen, Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Vali Yardımcısı Süleyman Çelebi, Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, Mutki Belediye Başkanı Vahdettin Barlak, Mutki Kaymakamı Oğuzhan Bulut, Nağşibendi tarikatına mensup müritler, bazı kamu kurum amirleri ve Türkiye'nin değişik illerinden gelen binlerce vatandaş katıldı.

11 Kasım 2012 Pazar günü yayınlandı