Bayındır: Kuran Okumak İçin Abdestli Olmak Şart Değil!

Yeni eğitim sisteminde Kur'an - ı Kerim'in orta öğretimde seçmeli ders olması ile birlikte birçok kesimde abdest ve örtünme tartışması başlamıştı. Bu tartışmalara katılan Süleymaniye Vakfı Başkanı Türk İlahiyat Profesörü Abdülaziz Bayındır, ' Kuran okumak ve dinlemek için abdest almak ve örtünmek şart değildir ' dedi.
Profesör Süleymaniye Müslüman Süleymaniye Vakfı Peygamber 


4+4+4 yeni eğitim sisteminin meclisten geçmesi ile Kur'an - ı Kerim'in orta öğretimde seçmeli ders olması beraberinde birçok tartışmayı getirmişti. Öğrencilerin zaruri ihtiyaçlarından yola çıkarak abdest konusunu gündeme getiren kesime ise Süleymaniye Vakfı Başkanı Profesör Abdülaziz Bayındır'dan geldi. Tartışmalara basın açıklaması ile katılan Bayındır çarpıcı ifadeler kullandı.

' Kur'an - ı Kerim'i okumak için abdestli olmak şart değildir ' diyen Başkan Bayındır, ' Allah Mayide Suresi'nin altıncı ayetinde abdest almayı sadece namaz için şart koşmuştur. Abdest almak cünüplükten yıkanmak sadece namaz için şarttır. Adetli olan kadınlarda sadece namaz kılamazlar ve eşleriyle ilişkiye giremezler. Onun dışında onlar içinde herhangi bir yasak yoktur. Kuran okuma insanın her dakika ihtiyacı olan bir şeydir. Bu sadece Müslüman'a değil büyün insanlık için bir ihtiyaçtır. Çünkü kuran Allahın kitabıdır bütün insanlarda Allahın kuludur. Dolayısıyla Allahın her kulu kurana kolayca ulaşama hakkına sahiptir.' dedi.

İlahiyat Profesörü Bayındır, Müslüman gayrimüslim ayrımı olmaksızın abdestli olup olmama ya da adetli olup olmama şartı olmaksızın Kur'an - ı Kerim okunabileceğini ifade etti. Bayındır, ' Birde Türkiye'de şöyle bir adet var. Kadınlar kuran okuyacakları zaman örtünme ihtiyacı duyarlar. Hatta kuran okunurken başı açık olanlar hemen örtü arıyorlar kendilerine. Ancak örtünme kuran için değildir. Kuran okunurken örtünmeye hiç gerek yok. Örtünme Müslüman kadınlar için sadece namaz kılarken ve yabancı erkeklerin karşısına çıkarken şarttır ' ifadelerini kullandı. Kuran okurken abdestli olmanın daha iyi olmadığını savunan Bayındır, ''Kurandan bilgi elde edeceksiniz. O bilgiye o anda baktıysanız bakarsınız. Bakmazsanız abdest alıp geleyim derseniz araya başka işler girer. O bilgiden uzak kalırsınız. Dolayısıyla kurandaki bilgiye ulaşmanıza engel olan her şey daha iyi değildir. Kuranda ve sünnette olmayan bir şartı hiçbirimizin ortaya koymaya hakkı yoktur'' dedi.

Konuşmasında peygamber efendimizden de örnekler veren Başkan Bayındır, ''Peygamber efendimize baktığımızda Ayşe validemiz onu en iyi tanıyan eşidir. Ayşe validemiz, peygamber efendimiz için; ''Onu Allaha zikirden hiçbir şey engellemez. Yani o her haliyle Allaha zikir ederdi.' Bu zikir kelimesi tespih çekmek anlamında değildir. Asıl Allaha zikir kuran okumaktır. Ayşe validemiz onun her halini biliyor. Ve Ayşe validemizin bu sözü en güvenilir kaynaklarda da var hadislerde de var'' dedi.

Başkan Bayındır, ister abdestli olsun, ister cünüp olsun, ister adetli olsun ister gayrimüslim olsun kim olursa olsun kuran okumasına ve dokunmasına herhangi bir engel olmadığını ifade ederek, ' Ne Kuran okurken, ne de Kuran dinlerken abdestli olmak gerekmez. Bir kadının kapalı olması da gerekmez. Müslüman bir kadının kapanması gereken iki yer vardır. Namaz kılarken ve yabancı erkeğin yanındayken kapanmalıdır'' şeklinde konuştu.

5 Nisan 2012 Perşembe günü yayınlandı