Son Darbe 28 Şubat - 31 (28 Şubat Operasyonu)

28 Şubat soruşturması kapsamında 5 ilde 31 adreste arama yapılıyor. Dönemin orgenerallerinden Çevik Bir hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Operasyonun Batı Çalışma Grubuna yönelik olduğu belirtiliyor. Gerekçe Refah-Yol hükümetine yönelik darbe girişimi iddiası.. Aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 9'u gözaltına alındı. Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nden yapılan açıklamada, 28 Şubat Soruşturması'nın ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan yürütüldüğü ifade edildi.
Balyoz Planı 28 Şubat Soruşturması 28 Şubat 30 Ağustos Zafer Bayramı Balyoz Davası 


28 Şubat soruşturmasında önemli bir gelişme yaşandı.

Soruşturma kapsamında Ankara , İstanbul, Niğde, Eskişehir ve Çanakkale'de sabahın erken saatlerinden itibaren 31 ayrı adreste arama yapılıyor.

Dönemin orgenerallerinden 'Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu ifade edilen Çevik Bir'in İstanbul ve Ankara'daki evleri aranıyor. Çevik Bir hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

O dönem komuta kademesi içinde yer alan emekli tuğgeneraller Erol Özkasnak, Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp'in evinde de arama yapılıyor.

Arama yapılan tüm evler asker kökenli isimlere ait.

Soruşturma 28 Şubat döneminin generallerini kapsıyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği. mağdur olanların '28 Şubat'la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine soruşturma başlatmıştı.

İŞTE GÖZALTINA KARARI ÇIKARILAN 31 KİŞİ

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltı kararı çıkarılan kişilerin kimlikleri açıklandı.

Soruşturma kapsamında gözaltı kararı çıkarılan 31 kişinin kimlikleri şöyle:

''Ankara'da emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, emekli Kurmay Albaylar Hüsnü Dağ, Arslan Daştan, Oğuz Kalelioğlu, Sezai Kürşatökte, Ahmet Nazmi Solmaz; emekli Kıdemli Albaylar Serdar Çelebi, İbrahim Selman Yazıcı, emekli Albaylar Mustafa Kemal Savcı, Ziya Batur, Ruşen Bozkurt, Mehmet Şinasi Çalış, Aburrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın, Yahya Cem Özarslan; emekli binbaşı Ahmet Aka; emekli Başçavuş Hamza Özaltun

İstanbul'da emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneraller İdris Koralp, Ünal Akbulut; emekli albaylar Yüksel Sönmez, Eser Şahan, Cengiz Çetinkaya; emekli Binbaşı Salih Eryiğit; emekli yüzbaşılar Orhan Nalcıoğlu, Mustafa Babacan; emekli Başçavuş Necdet Batıran, Aydın Karaşahin.

Çanakkale'de emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci; Niğde'de emekli Kıdemli Albay Ümit Şahintürk; Eskişehir'de emekli Albay Alican Türk.''

FENERBAHÇE ORDUEVİ ÖNÜNDE HAREKETLİLİK


Ankara merkezli yürütülen 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul'da aramalar sürüyor. Bu kapsamda Fenerbahçe Orduevi'nde de arama yapıldığı iddia edildi. Orduevindeki hareketlilik ve önünde bekletilen ambulans dikkat çekti.

EMEKLİ ALBAY GÖZALTINDA


Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında Niğde ' nin Altunhisar ilçesinde Emekli Kıdemli Albay Ümit Şahintürk gözaltına alındı.

Albay Alican Türk'ün evinde arama yapılıyor

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında gözaltı kararı çıkarılan emekli Albay Alican Türk'ün Eskişehir'deki evinde arama yapılıyor.

Türk'ün, Batıkent Mahallesi Çay Sokak Çamlıevler Sitesi'ndeki evine gelen polisler, cumhuriyet savcısı nezaretinde arama çalışmalarına başladı.

ÇEVİK BİR ANKARA'YA GÖTÜRÜLECEK

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında İstanbul'da ikamet eden ve haklarında gözaltı kararı olan 11 kişiden, aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 9'u gözaltına alındı.

Çevik Bir, emekli tuğgeneraller İdris Koralp ve Ünal Akbulut'un da aralarında bulunduğu bu kişiler, aramaların sürdüğü ikametleri ve bürolarında tutuluyor.

Gözaltına alınanların, aramalar tamamlandıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilecekleri, ardından da uçakla Ankara'ya gönderilecekleri belirtildi.

Bu arada, haklarında gözaltı kararı bulunan ve emekli albay oldukları bildirilen 2 kişiye evlerinde olmadıkları için ulaşılamadığı öğrenildi.

Öte yandan, bu soruşturma kapsamında gözaltına alınan emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut'un, ''Balyoz Planı'' soruşturması kapsamında 7 Nisan 2010 tarihinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildiği ve savcılıkta ifade verdikten sonra serbest kaldığı belirtildi.

İşte 28 Şubat post-modern darbesinin 'kudretli' komutanları:

ÇEVİK BİR (DÖNEMİN GENELKURMAY 2. BAŞKANI)

28 Şubat post-modern darbesinin en önemli komutanları arasında Çevik Bir ön plana çıkıyor. 28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde olan Bir'in, bu süreçte yargıya Genelkurmay Başkanı adına talimatlar gönderdiği, ordu içinde faaliyet gösteren 'Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu iddia ediliyordu. Bir, daha sonra 1. Ordu Komutanlığı'na atandı.

' BALANS AYARI '
28 Şubat'ın akıllara kazınan sözlerinden biri Çevik Bir'e aitti. Bir, Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ' nun 'Bin yıl sürer” dediği 28 Şubat sürecinde tankların Sincan'dan geçmesini ' Demokrasiye balans ayarı yaptık ' şeklinde değerlendirmişti.

İSMAİL HAKKI KARADAYI (DÖNEMİN GENELKURMAY BAŞKANI)

28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda oturan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, bu göreve 30 Ağustos 1994'te gelmişti. 28 Şubat post-modern darbesi olduktan sonra Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le işbirliği yaparak, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in planladığı iddia edilen askeri darbeyi engellediği iddia edilmişti. Yine basında yer alan ses kasetlerinde 2007 yılında İsmail Hakkı Karadayı'nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu etkileyerek demokratik süreci engellediği savunulmuştu. 30 Ağustos 1998'de yaş haddinden Genelkurmay Başkanlığı'ndan ayrılan İsmail Hakkı Karadayı, Encümen-i Danış üyesi. 1932 Çankırı doğumlu olan İsmail Hakkı Karadayı, 1951 yılında Kara Harp Okulu'nda, 1953'te Uçaksavar Okulu'nda mezun oldu. Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, 1994'te Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturmadan önce bir yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı.

EROL ÖZKASNAK (DÖNEMİN GENELKURMAY GENEL SEKRETERİ)


Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri. 2000 yılında kadro yetersizliğinden emekli olana dek 28 Şubat konuşmalarında sürekli adı geçti. Özkasnak, ' Post-modern darbe olmasaydı, 1999 seçimlerinde bu netice alınamazdı ' sözleriyle de gündeme gelmiş, bir komutanın 28 Şubat'a post-modern olarak tanımladığının altı çizilmiş ve Özkasnak da bu tanımı doğrulamıştı.

Özkasnak ayrıca, ' 28 Şubat bir kriz yönetimidir. Kriz yönetiminin amacı; savaş veya bir çatışmaya girmeden isteklerinizi karşı tarafa kabul ettirmektir. Bu amaç hasıl oldu, yani kriz yönetimi başarı ile idare edildi ' demişti.

GÜVEN ERKAYA (DÖNEMİN DENİZ KUVVETLER KOMUTANI)


Oramiral Güven Erkaya, 28 Şubat döneminde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürütüyordu. Güven Erkaya, 1996 Ağustos ayında yapılan MGK toplantısında, ' Aşırı dinci akımların devletin geleceği konusunda tehlike oluşturduğunu düşünüyorum. Ve bunun üzerinde görüşme açılmasını istiyorum ' diyerek 28 Şubat geleceğinin ilk işaretlerini vermişti. Güven Erkaya, bu isteğini Aralık 1996 MGK toplantısında yine gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bu isteğe cevap vermedi. Erkaya, Ocak 1997'deki toplantıda, ' Görüyorum ki MGK gündeminde bu konu hala yok. İzninizle bir hususu vurgulamak istiyorum. Aşırı dinci akımlar bugün Türkiye'nin en önemli ve birinci öncelikli sorunu haline gelmiştir ' dedi. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya'nın bu talebi 28 Şubat 1997'de MGK'nın gündemine alındı. 1938 yılında Manisa'nın Salihli ilçesinde doğan Güven Erkaya, 1959'da Harp Okulu'ndan asteğmen olarak mezun oldu. Güven Erkaya 1988-1992 yılları arasında koramiral, 1992- 1997 yılları arasında oramiral rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nde hizmet gördü. Güven Erkaya 24 Haziran 2000 yılında hayatını kaybetti.

ABDULLAH KILIÇARSLAN


Emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, dönemin komuta kademesine yer alan bir isim. 2003'te yapıldığı iddia edilen 'Balyoz' semineriyle de gündeme gelmişti. O dönem Özel Kuvvetler Komutanlığı Seferberlik ve Tetkik Kurulu Daire Başkanı olarak görev yapan Kılıçarslan, 2003 yılında 11 Türk askerinin başına ABD askerlerince çuval geçirilen 'Süleymaniye Baskını' sırasında Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısıydı. Kılıçarslan, MHP'den milletvekili adaylığıyla da gündeme gelmişti.

13 Nisan 2012 Cuma günü yayınlandı