Sicak Havalarda Mideye Dikkat

Memorial Kayseri Hastanesi Gastroentoloji Uzmani Mustafa Kaplan, havalarin isinmasi ile soguk oldugu için tüketilen ve gazli içeceklerin mide rahatsizliklarina iyi gelmedigini söyleyerek, “Gazli içecekleri özellikle reflüsü bulunan hastalara önermiyoruz” dedi.

Sicak Havalarda Mideye Dikkat
Gazli içecekleri özellikle reflüsü olan kisilere tavsiye etmediklerini söyleyen Doç. Dr. Mustafa Kaplan, “Bu hastalarin mide kapaginda gevseklik oldugu ve mide asidinin yukari dogru tastigini düsünürsek, hastanin disarindan ekstra gazli içecek tüketmesi durumunda reflü sikayetleri artacaktir. Bunun yerine hastalarin bolca su tüketmelerini tavsiye edebiliriz. Asitli içecekler midedeki gastrit durumunu belirgin bir sekilde artirmaktadir. Biz hastalara endoskopi yaptigimiz zaman hastalarin düzensiz beslenmesi bagli olarak reflü, gastrit ve buna bagli ülser gibi durumlarin arttigini görmekteyiz. O nedenle bu hastalarin bu içecekleri kisitlamalarini tavsiye ediyoruz. Biz hastalara mideleri ile ilgili tavsiye verirken bunlari da özellikle diyet kisminda belirtiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Asitli içecek yerine su için”

Yaz aylarinda vatandaslari gazli içecek yerine su içmeyi öneren Kaplan; "Sicak havalarda hastalarin sivi ihtiyaci belirgin bir sekilde artmaktadir. Bunu mutlaka disarindan karsilamalari gerekir. Bu hastalarin asitli içeceklerden ziyade asit içerigi olmayan su gibi sivilari tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Sicak havalarda besinlerin bozulmasi hizlandigi için bu kisiler disarindan yemeklerde mide ve bagirsagi bozacak seylere daha fazla yatkinlik göstermektedir. Onun için mümkünse disaridan bozulma imkani olan seyleri tüketmemelerini tavsiye ediyorum" seklinde konustu.

Kaynak: İHA