NASA'dan Duyuru! Türkiye O Ülkeler Arasına Katıldı
Türkiye, Artemis Anlaşmaları’nı imzaladı uzay çalışmalarına ilişkin önemli bir adım attı. Türkiye söz konusu anlaşmaları imzalayan 71. ülke oldu.

Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, NASA Başkanı Jared Isaacman ile ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcileri katıldı.
Isaacman, Ankara'nın katılımını memnuniyetle karşıladığını belirterek, 'Türkiye Cumhuriyeti'ni bu ortaklığın 71. imzacısı olarak aramızda görmek onur verici.' dedi. NASA Başkanı, ilerleyen Artemis görevlerinde imzacı ülkelerin donanım, bilimsel yük, teknoloji gösterimi, CubeSat ve başka kabiliyetlerle katkı sunabileceğini vurguladı.
'TÜRKİYE AY'A ULAŞAN ÜLKELER ARASINA GİRECEK'
NASA'nın Türkiye'ye ilişkin açıklamasında öne çıkan unsurlardan biri de AYAP-1 oldu. Ajans, Türkiye'nin yakında ilk Ay görevini başlatmayı ve kendi geliştirdiği uzay aracıyla Ay'a ulaşan ülkeler arasına girmeyi planladığını kaydetti. AYAP-1, Ay yörüngesinde veri toplayıp kontrollü sert inişle tamamlanması öngörülen ilk derin uzay görevi olarak tasarlanıyor.
Öte yandan söz konusu imza, Türkiye'nin ekimde Antalya'da ev sahipliği yapacağı Uluslararası Astronotik Kongresi'nin (IAC 2026) hemen öncesine denk geldi. NASA, çok sayıda imzacı ülkenin temsilcisinin bu toplantıda bulunmasının beklendiğine işaret etti.
