ECOWAS Bugün Toplaniyor

Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) bugün Nijer’de ordunun yönetime el koymasinin ardindan ülke için izlenecek yolu görüsmek üzere Nijerya’nin baskenti Abuja’da acil olarak bir araya geliyor.

ECOWAS Bugün Toplaniyor
Nijer’de 26-27 Temmuz tarihleri arasinda ordunun yönetime el koymasinin ardindan Afrika ülkelerinin güvenlik endiseleri sürüyor. Nijer’de cunta yönetimi 21 bakandan olusan yeni kabineyi açiklamasinin ardindan Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) Nijer’deki durumu görüsmek üzere Nijerya’nin baskenti Abuja’da acil bir toplanti düzenleyeceklerini duyurdu. Acil toplantida bir araya gelmesi beklenen üye ülkelerin temsilcilerinin Nijer’deki siyasi durumun yeniden ele alinmasi, ülkede izlenecek yolun belirlenmesi ve ECOWAS’in Nijer’deki devrik hükümet hakkinda alinacak önemli yeni kararlarin görüsülmesi planlaniyor.

Ültimatom verilmisti

Nijer’deki cunta yönetimine devrik lider Mohamed Bazoum’un serbest birakilmasi için verilen sürenin dolmasiyla ECOWAS tarafindan Nijer’e yapilacak dis bir askeri müdahale ihtimali artarken, Mali’de 2020 yilinda ve Burkina Faso’da ise 2022 yilinda iktidara gelen cunta liderleri, yaptiklari açiklamalarla ECOWAS’in Nijer’e yapacagi askeri müdahalesini savas ilani sayacaklari konusunda uyarmisti.

ECOWAS’in amaci

ECOWAS’ta üye ülkelerde halkin refahini arttirmak, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkinma saglamak, bölge içinde isbirligini gelistirmek, bütünlesmeyi saglamak, mallarin, hizmetlerin ve insanlarin serbest dolasimi ile topluluk disindan yapilan ithalatta ortak gümrük tarifesi uygulanmasini öngören ortak pazar ve ortak para birimine sahip bir ekonomik ve siyasi birlik kurmak amaçlaniyor. Üye ülkeler arasinda Benin, Burkina Faso, Fildisi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo ve Yesil Burun Adalari yer alirken Türkiye, birlige Mayis 2005’ten bu yana Abuja Büyükelçiligi kanaliyla gözlemci statüsünde akredite olarak yer aliyor.
Kaynak: İHA