Izmarit Deyip Geçmeyin

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi’ndan yapilan açiklamada, dikkatsizce yapilan bir davranisin hektarlarca ormani kisa sürede yok edebildigi ifade edilerek, "Araçlarda seyir halinde iken pencereden atilan sigara izmariti orman yanginlarinin bir baska sebebini olusturuyor. Yine piknik sonrasi ormanda birakilan ya da kirilip atilan cam siseler günes isigiyla birlikte mercek etkisi yaparak yangina sebep oluyor. Ayrica yasaklanmis olan aniz yakmak da yanlis davranis örnekleri arasinda yer aliyor ve orman yanginlarina sebebiyet veriyor" denildi.

Izmarit Deyip Geçmeyin
Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi tarafindan, havalarin isinmasiyla birlikte meydana gelebilecek orman yanginlarina karsi uyarida bulunuldu. Mangal, sigara ve rastgele atilan siselerin orman yanginlarina davetiye çikardigi, sicak havayla kuruyan otlar ve yapraklarin küçük bir kivilcimla tutusmaya elverisli hale geldiginin belirtildigi açiklamada, vatandaslardan da bu duruma karsi çok dikkatli olmalarini istedi.

"Dikkatsizce bir davranis hektarlarca ormani kisa sürede yok edebiliyor"

Kocaeli Büyüksehir Itfaiye Daire Baskanligindan yapilan açiklamada, "Ormanlari yanginlara karsi korumak için piknik atesini kontrollü yakmak, atesi tam olarak su dökerek söndürmek gerekiyor. Araçlarda seyir halinde iken pencereden atilan sigara izmariti orman yanginlarinin bir baska sebebini olusturuyor. Yine piknik sonrasi ormanda birakilan ya da kirilip atilan cam siseler günes isigiyla birlikte mercek etkisi yaparak yangina sebep oluyor. Ayrica yasaklanmis olan aniz yakmak da yanlis davranis örnekleri arasinda yer aliyor ve orman yanginlarina sebebiyet veriyor. Dikkatsizce bir davranis hektarlarca ormani kisa sürede yok edebiliyor. Yanginlar her seyden önce oksijen kaynaklarimiz olan bitki örtüsünün yok olmasina neden oluyor. Orman yanginlari, yangin alanindan kaçma olanagi olmayan tüm canlilari; yavrularini, yuvalarini ve hatta yumurtalarini bile yakarak yok olmalarina neden oluyor. Bitkilerin tohum ve fidelerini de yok eden yangin, bitkilerin ve hayvanlarin dogal yasamini tamamen kökünden kaziyarak yok ediyor. Yangin tarla ve bahçelerdeki ürünleri ev, fabrika ve atölyeleri de yakarak maddi zararlara yol açabilecegi gibi insan canini da tehdit ediyor. Bu nedenle yangin olusturacak davranislardan özenle kaçinmak gerekiyor. Orman yangini ile karsilasildiginda mutlaka 112 Acil Çagri Merkezi’ne ihbar verilmesi hayati önem tasiyor" denildi.
Kaynak: İHA