Mübadelenin 100. Yili Programi Gerçeklesti

Bodrum Deniz Müzesi tarafindan mübadelenin 100’üncü yili dolayisiyla “Kültürel Hafizanin Hüzünlü Kayiklari” basliginda farkli etkinliklerin yer aldigi program tamamlandi.

Mübadelenin 100. Yili Programi Gerçeklesti


Bodrum Belediyesi Kültür AS organizasyonunda Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Dernegi is birligiyle gerçeklesen ve iki gün süren etkinliklerin açilis programi 5 Nisan Çarsamba günü Bodrum Ticaret Odasi Konferans ve Sergi Salonu’nda basladi.

Programa Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Dernegi Baskani Zehra Denizaslani, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoglu, Bodrum Belediyesi Kültür AS yöneticileri, mübadiller, mübadele ile Bodrum’a gelen ailelerin 2. ve 3. kusak temsilcileri ile ögrenciler katildi.



Etkinlikler çerçevesinde birinci gün Egitimci Dr. Meltem Ulu tarafindan “Kültürel Hafiza Nedir, Toplumlar Geçmisi Nasil Hatirlar, Toplumlar Neden ve Nasil Unutur? Nostalji Nedir? Unutma Biçimleri,” konu basliklarinda seminer düzenlendi.

Interaktif olarak ilerleyen egitimde fotograf okuma çalismalari gerçeklestirilirken “kültürel hafiza” olgusu detayli olarak incelendi.

Bodrum’a göç etmek zorunda kalan Giritlilerin koruduklari mutfak kültürüyle ilgili, kayit altina alinan reçeteleri ve kültürel incelemeyi içeren Bodrum Deniz Müzesi Yayinlari arasinda yer alarak müze yayinevinin 4. kitabi olan “Kumbahçe Sofralari, Zehra Denizaslani’yla Girit Üstü Bodrum’un Denizci Yemek Kültürü” okuyucuyla bulustu. Kitabin yazari Reyhan Bayindir Gönenç ve projeyi baslatan ve anlatici Zehra Denizaslani tarafindan konuyla ilgili söylesi ve ardindan gerçeklesen kitabin imza etkinligi büyük ilgi gördü. Müze Müdürü Selen Cambazoglu ilerleyen tarihlerde yeni yayinlari Kumbahçe Sofralari için ayri bir kitap tanitim etkinligi düzenlenecegi haberinin müjdesini de verdi.

Ali Sengün ve Bodrum Deniz Müzesi arsivinden 30 fotograflik seçki, BODTO Sergi Salonu’nda 5-6 Nisan tarihlerinde 09.00-17.30 saatleri arasinda izleyicisiyle bulustu. Hatirlar Misin? adli sergi, mübadelenin ayirdigi ve birlestirdigi hayatlara, mübadele döneminde ve sonrasinda farkli dönemlere ait Bodrum ve mübadele fotograflarini içeriyor.

Ögrenciler programlarin devam etmesini istiyor

Bodrum Ilçe Milli Egitim Müdürlügü’nün katkilari ile programa Bodrum’un çesitli okullarindan ögrenciler katilim gösterdi. Sergi hakkinda bilgi alan ve egitime katilan okul ögrencileri, böyle egitimlerin devam etmesini talep ederek programa katilim göstermis olduklarindan büyük mutluluk duyduklarini dile getirdiler.

Girit usulü kara sübyeli pilav ikraminin yapildigi program, Timuçin Binder’in “Denizcilik ve Mübadele” sunumu, Yazar Hüseyin Yeter Sakar’in “Meltemin Anatoli’ye Savurduklari”, “Dedem Kilavura Ibrahim’in Girit’ten Göçü” kitaplari hakkinda konusmasi ve imza etkinligi ile devam etti.

Etkinlikte Ali Sengün ve Bodrum Deniz Müzesi arsivinden hazirlanan “Hatirlar misin?” fotograf sergisi açilirken etkinliklerin ikinci gününde “Kumbahçe Sofralari, Girit Üstü Bodrum’un Yemek Kültürü” kitabinin yazari Reyhan Bayindir Gönenç ve projeyi baslatan, anlatici Zehra Denizaslani tarafindan söylesi gerçeklesti.

Yönetmenlerinin Orhan Tekeoglu ve Nurdan Tekeoglu; yapimcilarinin ise Medya Ton ve Nurdan Tekeoglu oldugu “Paramparça” adli belgeselin, 6 Nisan Persembe günü 18.30’da (BODTO) Konferans Salonu’nda gösterimi yapildi. 3. kusak bir mübadil olan Zehra Denizaslani’nin hayatini anlatan Paramparça, izleyicileri tarafindan çok begenildi. Interaktif egitim seminerine katilim gösteren katilimcilar ise Bodrum Deniz Müzesinden katilim belgelerini alabilecek.
Kaynak: İHA