Ahsap, Plastige Direniyor

Bir zamanlar herkes tarafindan kullanilan findik agacindan yapilan ahsap sepetler, plastik sepetlerin kullaniminin yayginlasmasindan dolayi bitme noktasina geldi.

Ahsap, Plastige Direniyor
Samsun’un Çarsamba ilçesinde bulunan Uzun Çarsi’da yarim asirdir sepetçilik meslegiyle ugrasan Niyazi Pehlivan, plastik malzemeden yapilan sepetlerin ahsaptan daha fazla ilgi gördügünü söyledi.

Eskiye oranla ahsap sepetin çok az satildigini dile getiren Pehlivan, ahsap sepetleri genelde organik ürün kullanan insanlarin tercih ettigini vurguladi. Sektörün ilçedeki son temsilcisi olan Pehlivan, çirak yetismediginden yakindi.

“Ahsap sepetçilik meslegi bizden sonra bitecek”

Meslegin son temsilcisi oldugu için üzgün oldugunu dile getiren Niyazi Pehlivan, “10 yasimdan beri sepet isiyle ugrasiyorum. Bu sepetler; findik agaçlarinin dallarinin soyulmasiyla yapiliyor. Sepetler önceden çok kullanisli ve tercih edilen sepetlerdi. Genellikle domates, patlican, biber, findik toplamada ve tasimada kullaniliyordu. Plastik sepetlerin çikmasi bu sepet islerini bitirdi. Bu sepeti bizden sonra yapacak da kimse kalmadi çünkü gençler bu tür sepetler satilmadigi için bu ise fazla yanasmiyorlar. Sepet isinin bizden sonra bitecegini düsünüyorum. Bir usta günde 3 veya 4 tane sepet yapilabilir” dedi.



“Plastik sepetler çikmadan önce insanlar ahsap sepetlerle islerini görürdü”

Plastik sepetler çiktiktan sonra ahsap sepetlere ilgi kalmadigini vurgulayan Pehlivan, “Plastik sepetler bu sepet kadar dayanakli degildir. Plastik zaten zararli bir maddedir. Ahsap sepetlere koydugun esyalar uzun ömürlü olur çünkü sepetin her tarafindan hava alir. Ahsap sepet bence daha sagliklidir. Ahsap bir sepetin tanesi 100 liradan satiyoruz. Önceki yillarda bu sepetlerin satisi su ana göre daha çoktu. Plastik sepetler çikmadan önce insanlar islerini bu sepetlerle görüyordu. Mesela su anda bir kisi bahçesinden findik toplayacak daha ucuz oldugu plastigi tercih ediyor. Satislarimiz belli olmuyor. Genellikle 2-3 günde 1 tane sepet satiyoruz. Sepetlerimizi alan olursa da yasli kesim aliyor. Gençler bu sepetlere ilgi göstermiyor” diye konustu.

Kaynak: İHA