Engelli Vatandaslar, Polis Dalgiçlarla Haliç'e Daldi, Çöp Topladi

Bagcilar Belediyesi tarafindan 23. Geleneksel Çevre Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen etkinlige katilan engelli vatandaslar, polis dalgiçlarla birlikte Haliç’e dalarak atik madde topladi.

Engelli Vatandaslar, Polis Dalgiçlarla Haliç'e Daldi, Çöp Topladi
Bagcilar Belediyesi 23. Geleneksel Çevre Etkinlikleri çerçevesinde Balat sahilde bulunan Istanbul Emniyet Müdürlügü Deniz Liman Sube Müdürlügünde çevre temizligi etkinligi gerçeklestirdi. Programda Bagcilar Belediye Baskani Abdullah Özdemir, engelli vatandaslarla Haliç’te bot ile gezdi. Gezinin ardindan belediyenin Su Alti ve Su Üstü Kulübünden 6 ögrenci, kurbaga adamlarla birlikte denizin 5 metre dibine indi. Kursiyerler, dalgiçlarla birlikte su altindaki çöpleri topladi.

Vatandaslari duyarli olmaya davet eden Bagcilar Belediye Baskani Abdullah Özdemir, “Su alti dalisla denizaltindaki kirliligi göstermek esas amacimiz. Istanbul’umuz çok uzun kiyisi olan bir sehir. Neredeyse Karadeniz’den Marmaray’a her taraftan sahili var. Bu açidan kirli bir denizi Istanbul da istemiyoruz. Bunun da mesajini vermek istiyoruz. Vatandaslarimizi da bu duyarliliga davet ediyoruz. Denizlerimiz kirlenmesin, denizlerimiz temiz kalsin. Denizaltimiz temiz bir sekilde kalsin. Görmedigimiz denizin altini da burada göstermis olacagiz" dedi.



“Istanbul Büyüksehir Belediyemizi de önemli çalismalar yapmaya davet ediyorum”

Istanbul Büyüksehir Belediyesini göreve davet eden Baskan Özdemir, “Istanbul’un denizi bir çekilse bir çöp yigini göreceksiniz burada. Böyle bir gerçeklik var maalesef. Bu açidan ben Istanbul Büyüksehir Belediyemizi de önemli çalismalar yapmaya davet ediyorum. Bu denizimizin alti ile alakali bugüne kadar ciddi çalismalar yapiliyordu. Bugün ciddi bir problemi görüyoruz. 50 metrekarelik alanda kisitli zamanda yapilan bir çalisma bu. Uzun zamanda yapilan bir çalisma olsa bulundugumuz alanin tamamini kaplayacak kirliligi burada görecektir” seklinde konustu.



“Plastik denizde 10 ile 1000 yil arasinda kendini yok edebiliyor”

Etkinlige katilan görme engelli Hamza Demir, “Bugün denizin altindan farkli cisimlerden çöp toplamak durumunda kaldik. Bunlarin çogu plastikten olusuyordu. Biliyorsunuz bir plastik denizde 10 ile 1000 yil arasinda kendini yok edebiliyor. Bizim sahil kenarlarinda ya da manzarali yerlerde denize attigimiz çöplerin denize attigimizi zannediyoruz. Ama bilmiyoruz ki bunlar baliklarin sindirimi ile bizim kanimiza tekrar isliyor. Bizim denize attigimiz çöp, denizde kalmiyor, bizim midemize geri geliyor. Bu da biliyorsunuz ciddi hastaliklara yol açiyor” dedi.



“Pet siseler, metal kutular, cam siseler”

Geçirdigi trafik kazasinda bacagini kaybeden Tarik Kuru, “Asagida biz insanlarin atmis oldugu çöpler vardi. Pet siseler, metal kutular, cam siseler. Bu dogayi biz kirletiyoruz ama insallah bizden sonraki genç nesillere daha temiz bir dünya birakabiliriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA