Bitlis 'Bagimlilikla Mücadele' Çalistayi

Bitlis Il Saglik Müdürlügü koordinesinde “Bagimlilikla Mücadele Çalistayi” düzenlendi.

Bitlis 'Bagimlilikla Mücadele' Çalistayi
2 gün sürecek çalistayda, madde kullanimi ve bagimliliginin bir saglik sorunu olmakla birlikte tedavisi mümkün bir hastalik oldugu vurgulanacak. Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan çalistay, Il Saglik Müdürü Emine Kübra Dindar Demiray’in konusmasiyla devam etti. Uyusturucunun küresel bir sorun haline geldigini belirterek, çagimizin en büyük sosyal ve saglik sorunu olduguna dikkat çeken Demiray, “Uyusturucu küresel bir sorun haline gelmis. Bu sorun çagimizin en büyük saglik ve sosyal sorunlarindan biridir. Uyusturucu kullanimina bagli zararlar, sadece kullaniciyla sinirli degil. Çogu zaman kisinin ailesini, içinde bulundugu topluma, çevreye tamamen yansiyor. Özellikle sosyal ve ekonomik zararlar ortaya çikariyor. Gençlerimizi bu zararli aliskanliklardan ve bagimliliktan kurtararak üreten degerlere dönüstürmemiz gerekmektedir. Bu bizim asli görevimizdir” dedi.

Demiray, madde kullanimi ve bagimliligin bir saglik sorunu olmakla birlikte tedavisi mümkün bir hastalik oldugunu belirterek, “Kisinin ilgili hastanede tedavisi tamamlandiktan sonra bireysel yasamina devam edebilmesi mümkündür. Bunun için tibbi yardim ve uzman destegine ihtiyaç bulunmaktadir. Bagimlilikla mücadele ederken, bütüncül yaklasim gerekmektedir. Bundan dolayi bagimlilikla mücadele ederken arz, talep, tedavi, rehabilitasyon bilesenlerini tümünü birden ele alinmasi gerekiyor. Bagimlilikla Mücadele Koordinasyon Kurulu bünyesinde uyusturucuyla mücadele politikalari çerçevesinde amaç ve stratejilerinin ortaya kondugu il uyusturucuyla mücadele eylem plani 2 Agustos 2021’de yürürlüge girmistir. Toplumda bagimlilik yapici maddelerin kullanilmasi ve yayilmasini önlemede ulusal stratejilerinin yaninda Bitlis olarak kendine has tarih, kültür ve cografik konumlarini da degerlendirerek, yerel stratejileri belirleyerek uygulamaya devam edilecek çalistay ile bunu belirlemek istiyoruz” seklinde konustu.

Program Il Saglik Müdürlügünde görevli Sosyal Çalismaci Nazli Özügüzel tarafindan yapilan sunumla devam etti.

2 gün sürecek çalistayda grup çalismalari yapilacak. Çalistayin 2’nci gününde elde edilen veriler raporlastirilacak. Program katilim sertifikalarinin verilmesi ile sona erecek.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rahva Yerleskesi Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen çalistaya, Bitlis Vali Yardimcisi Furkan Seyman, Saglik Il Müdürü Emine Kübra Dindar Demiray, Milli Egitim Müdürü M. Emin Korkmaz, Il Müftüsü Feysal Geylani, Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Ismetullah Altun ve kurum amirleri katildi.

Kaynak: İHA