GÜNDEM / 29 Eylül 2021

ANADOLU AJANSI.

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Cumhurbaskani Erdogan Rusya'ya gidecek

- Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Devlet Baskanligi Resmi Konutu'nda bir araya gelecek.

(Soçi) (Fotografli-Görüntülü)

2- CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, emekli emniyet mensuplariyla görüsecek.

(Ankara/10.00) (Fotografli-Görüntülü)

YASAMA YÜRÜTME SIYASET

1- Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin ile Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, "Omuz Omuza 165 yil Demiryolu Isçi Bulusmasi"na katilacak.

(Ankara/10.00) (Fotografli-Görüntülü)

2- Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Mobil Mutfak Tiri Teslimi ve Akreditasyon Sertifikasi Teslim Töreni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Sel ve Yangin Bagis Takdimi programi ile Ayvalik Vilayetler Evi'nde Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügü Merkez ve Tasra Teskilati Hizmetiçi Egitim Semineri programina katilacak.

(Ankara/11.00/13.30/Balikesir/16.30) (Fotografli-Görüntülü)

3- IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, Kaman'da, kent merkezinde ve Mucur'da esnafi, Kirsehir Belediye Baskanligini ve Neset Ertas'in kabrini ziyaret edecek.

(Kirsehir/11.00-16.45) (Fotografli-Görüntülü)

EKONOMI FINANS

1- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, ICCI 26. Uluslararasi Enerji ve Çevre Fuari ve Konferansi'na video konferans ile katilacak.

(Ankara/11.00) (Fotografli-Görüntülü)

2- Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) 2021-2022 Akademik Yili ile Türkiye Açik Kaynak Platformu “42 Kocaeli” Yazilim Okulu açilis törenlerine katilacak, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde ISK-SODEX Istanbul 2021 Fuari açilisina istirak edecek.

(Kocaeli/10.00/12.00/Istanbul/17.00) (Fotografli-Görüntülü)

3- TÜIK, eylül ayi ekonomik güven endeksi ile agustos ayi hizmet üretici fiyat endeksini açiklayacak.

(Ankara/10.00)

DÜNYA DIPLOMASI

1- Afganistan'daki siyasi gündem ve güvenlik konularina iliskin gelismeler izleniyor.

(Kabil/Ankara) (Fotografli-Görüntülü)

GÜNCEL

1- Dünya genelinde Kovid-19'a iliskin gelismeler takip ediliyor. (Fotografli-Görüntülü)

SPOR

1- Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira ve kaleci Altay Bayindir, UEFA Avrupa Ligi D Grubu'nda persembe günü Yunanistan'in Olympiakos takimiyla yapacaklari maça iliskin Ülker Stadi'nda düzenlenecek basin toplantisinda sorulari cevaplayacak; sari-lacivertli takim son çalismasini Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'nde yapacak.

(Istanbul/15.30/18.00) (Fotografli-Görüntülü)

2- Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ve takimdan bir futbolcu, UEFA Avrupa Ligi E Grubu'nda persembe günü deplasmanda Fransa'nin Marsilya takimiyla oynayacaklari müsabakaya iliskin Veledrom Stadi'nda düzenlenecek basin toplantisinda sorulari cevaplayacak; sari-kirmizili takim son çalismasini yapacak.

(Marsilya/19.00/19.30) (Fotografli-Görüntülü)

3- Ziraat Türkiye Kupasi'nda 2. eleme turu mücadelesine 14 maçla devam edilecek.

4- AXA Sigorta Kupa Voley Kadinlar'da grup maçlarina Bursa, Izmir ve Ankara'da devam edilecek. (Fotografli)

ÖZEL HABER

1- Türkiye, Maarif okullariyla kurdugu "uluslararasi okullar agi" ile dünyada ilk bes ülke arasina girdi

- Türkiye Maarif Vakfi Baskani Prof. Dr. Birol Akgün:

- "Türkiye, Maarif Vakfinin 377 okulu ve 50 bine yakin ögrencisiyle uluslararasi okullar agi bakimindan Fransa, Almanya, Ingiltere ve Çin ile birlikte dünyada ilk bes ülke arasindadir"

- "(Orta Asya) Kirgizistan'in baskenti Biskek disinda baska sehirlerinde okul açmamiz konusunda hükümetten hem talep hem de tesvik var. 2022 yilinda Azerbaycan'in baskenti Bakü'de de kendi okulumuzu açmis olacagiz"

- "(Afganistan) Ilkokul kademesinde kiz ögrenciler okula devam ediyor ama özellikle ortaokul ve liselerdeki kiz ögrencilerin egitimi konusunda nihai bir karar verilmesini bekliyoruz"

(Selma Kasap/Ankara)

2- Karadeniz'de yüzey suyu sicakligi artisi deniz canlilarini tehdit ediyor

- Bilim insanlari tarafindan yapilan arastirmaya göre son 60 yilda Karadeniz'de yüzey suyu sicakligi 2 dereceye yakin artti

- ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Baris Salihoglu:

- "Küresel isinma nedeniyle yüzeyin altindaki soguk ara tabakadaki su kütlesi isiniyor. Isinma nedeniyle su kütlesinin ortadan kayboldugunu tespit ettik. Bu, dramatik sonuçlar ortaya çikaracak. Su kütlesinin isinmasi nedeniyle Karadeniz'in bütün akinti sistemi, ekosistem yapisi degisecek"

- "Karadeniz'de deniz canlilari yaklasik 100 metrenin altinda yasayamiyor. Bu, Karadeniz'e özgü bir durum. Soguk ara tabakanin kaybolmasi ve oksijensiz suyun yüzeye yaklasmasi Karadeniz'de tehlike çanlarinin çalmasi anlamina geliyor."

(Hikmet Faruk Baser/Istanbul)

3- Karadeniz Ticaret ve Kalkinma Bankasi, bölge ülkeleri arasindaki is birligini gelistirmeyi hedefliyor

- Karadeniz Ticaret ve Kalkinma Bankasi Baskani Dmitry Pankin:

- "Banka, sagladigi finansmanlar ve destekledigi farkli projelerle bölge ülkeleri arasindaki is birligini gelistirmeyi hedefliyor"

- "Türkiye'de finanse ettigimiz projelerle ilgili bir sorun olmasi durumunda Türk hükümetiyle çok yakin bir sekilde çalisabiliyoruz. Türk hükümeti, bize sorunlarin çözülmesi noktasinda hizli bir sekilde yardimci oluyor"

- "Su anda farkli pazarlardan çevre dostu projelerle ilgili finansal enstrümanlara çok güçlü bir talep var"

(Muhammet Emin Horuz/Istanbul)

***

Anadolu Ajansinin yayimladigi haber, görüntü, fotograf ve internet ile wap için olusturdugu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafindan hiçbir sekilde kullanilamaz. Abonelerimiz de sözlesme kapsami disinda bu yayinlari çogaltamaz, baska kurum ve kuruluslara aktaramaz. Aykiri davrananlar hakkinda hukuki ve cezai her türlü basvuru hakkimiz saklidir.
Kaynak: AA