Rusya'dan Ukrayna'ya Nota

Rusya Disisleri Bakanligi, Ukrayna’nin Lviv kentindeki Rus Konsolosluguna molotofkokteyli ile saldiri yapilmasinin ardindan Ukrayna’ya nota verdi.

Ukrayna’nin Lviv kentindeki Rus Konsolosluguna henüz kimligi belirlenemeyen bir kisi tarafindan molotofkokteyli ile saldiri yapildi. Rusya Disisleri Bakanligi, saldirinin ardindan Ukrayna’ya nota verdi. Rus Konsolosluguna yapilan saldiriyi "terör saldirisi" olarak nitelendiren Bakanlik, ülkedeki büyükelçilik ve konsolosluklarinda güvenlik önlemlerinin arttirilmasini istedi.

Bakanlik tarafindan yapilan açiklamada, "Rusya Baskonsoloslugu tarafindan Ukrayna Disisleri Bakanligi’nin bölge ofisine bir bilgi ve Lviv’deki Ulusal Polis Ana Müdürlügü’ne acil önlem alinmasi talebiyle bir çagri yazisi gönderdi" denildi.

Viyana sözlesmesinin konsolosluklarla ilgili kararinin ihlal edildigi vurgulanan açiklamada, saldirinin Ukrayna tarafinin Rus karsiti politikalarinin sonucu oldugu savunularak, "Böyle açik ve kabul edilemez bir eylemin Ukrayna’da, Rus karsiti histeriyi kiskirtmanin, Rusya Federasyonu’na karsi nefret ve düsmanligi körüklemenin bir sonucudur" ifadeleri kullanildi.

Açiklamada, Ukrayna’nin maslahatgüzarinin bakanlik konutuna çagirildigi aktarilarak, "Ukrayna’nin, Rusya’daki maslahatgüzari, Ukrayna tarafindan güvenligi saglanmak normal isleyisin sürdürülmesi için uygun kosullarin olusturulmasi ve uluslararasi yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekliligi için Rusya Disisleri Bakanligi’na çagirildi" denildi.

Açiklamada ayrica, Ukrayna’dan özür beklenildigi vurgulanarak, "Kiev’in, Rus Konsoloslugunun güvenligini saglamaya yönelik yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle de özür bekliyoruz" ifadeleri kullanildi.
Kaynak: İHA