Yargıda Birlik Platformu Toplantısı

Yargıda Birlik Platformu Kayseri Toplantısı, İç Anadolu Bölgesi'ndeki 10 ilde görevli hakim ve savcıların katılımıyla gerçekleşti.

Kadir Has Kongre Merkezi konferans salonunda düzenlenen toplantıda Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri öncesi hakim ve savcıların sorunları ile HSYK'nın yapısı ele alındı.
HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, getirilen yeni sistem ile HSYK'da özellikle unvanlı görev atamalarında yüksek yargıya yapılan üye seçimlerinde iyi bir sınav veremediklerini belirtti.

Başaran, yargı mensuplarının büyük çoğunluğunun atamalarda ve seçimlerde liyakat ve adalet kriterlerine uyulduğuna inanmadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
''Adalet kavramını yeni HSYK'nın icraatlarında görmemiz mümkün olmamıştır. Yeni HSYK bugüne kadar meslektaşlara cesaret yerine korku, ümit yerine karamsarlık, mutluluk yerine hüzün, güven yerine güvensizlik vermiştir. Bundan sonra bu kavramların yeri değişecektir. Bizler önce yargı mensupları olarak bu değişimi kendi içimizde hissederek daha sonra tüm yurda yaymak için bir araya geldik. Kendi sorunlarımızı kendi irademizle çözebiliriz, yargıyı içine düştüğü bu durumdan birlik olduğumuz zaman kurtarabiliriz. Gelin el ele, gönül gönüle verelim, cesur olalım ve bu sefer bizler kazanalım. Bu sefer Türkiye Cumhuriyeti hakim ve savcıları kazansın, bu sefer Türkiye Cumhuriyeti kazansın.''
Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta da yargının, devletin ana sac ayaklarından biri ve en önemlisi olduğunu, adaletin devletin temeli ve devleti oluşturan kişi ve kurumların en büyük güvencesi olduğunu ifade etti.

Hakim ve savcıların, bağımsız ve tarafsız bir HSYK oluşumu için çaba harcamalarının ahlaki ve vicdani görevleri olduğunu dile getiren Usta, şöyle konuştu:
''Bağımsız ve tarafsız HSYK, kimi zaman savunduracak kimi zaman gözardı edilecek bizim ve bizden olanların gözetildiği, bizden olmayanın ötelendiği, işine geldiği gibi kullanılacak bir alan değildir. Bizler içinde bulunduğumuz ağır iş yükü, ağır vicdani sorumluluk, toplumsal hayattan soyutlanmış ekonomik sıkıntılar içinde yargı görevini ifa etmeye çalışıyoruz. Yeni HSYK'nın yargı mensuplarının sosyal, ekonomik ve statüsel sıkıntılarının gidermesini, bütünleştirici ve adalet merkezli bağımsız ve tarafsız bir HSYK olmasını temenni ediyoruz.''
Toplantı, basına kapalı olarak devam etti.
Kaynak: AA