Fındık Bahçelerinde Kozalak Akarıyla Mücadele

Merkezi Giresun'da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu uzmanlarından ziraat mühendisi Ömür Duyar, fındık üreticilerini, ağaçlarında bulunan fındık kozalak akarı zararlısını toplamaları konusunda uyardı.

Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Karakaya köyünde "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" kapsamında oluşturulan örnek fındık bahçesiyle ilgili çalışmalar yürüten Fındık Araştırma İstasyonu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları, diğer bahçelerde de incemede bulundu.
Ağaçlarda, sürgün tomurcuklarında erkek ve dişi çiçeklerinde beslenerek büyük ekonomik kayıplara neden olan ve halk arasında mantar olarak bilinen fındık kozalak akarı tespit eden uzmanlar, kozalak akarlarının bir dönümlük alanda yaklaşık 100 kilogram verim kaybına, bugünkü fiyatlarla 600 lira civarında maddi kayba yol açtığını belirterek üreticileri uyardı.
Her kozalağın bir çotanağı ortadan kaldırdığını ifade eden ziraat mühendisi Duyar, kozalak akarı ile mutlaka mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kışın yapraksız dönemde, yani bu zamanlarda, tüm kozalaklar elde toplanıp bahçe içinde bir yere bırakılmalıdır. Kozalak akarları diğer faydalı böcekler ve akarlar için barınak olduğu için kesinlikle yakılmamalı ve gömülmemelidir" dedi.

Kimsayal mücadele için mutlaka tarım uzmanlarına danışılması gerektiğini kaydeden Duyar, kozalak akarları elle toplanan bahçelerde kimsayal mücadeleye gerek kalmayacağını, ilaçlı mücadelenin ise nisan sonu ve mayıs ayı başında yapılabileceğini bildirdi.
Kaynak: AA