Batan Mülteci Gemisi

Menderes ilçesi Ahmetbeyli beldesi sahilinde, teknenin batması sonucu 61 mültecinin yaşamını yitirdiği, 44 kişinin de sağ kurtarıldığı olayla ilgili üçü yabancı uyruklu altı organizatörün yakalandığı, kazadan sağ kurtarılan üç göçmenin de gözaltına alındığı bildirildi.

İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, İzmir İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar sonunda organizatör olduğu tespit edilen yedi şüpheliden üçü Türk, üçü yabancı uyruklu altı kişinin yakalandığı kaydedildi.

Kimliği tespit edilen Türk uyruklu bir şüphelinin yakalanması için de çalışmaların sürdüğü bilgisi verilen açıklamada, şöyle denildi: "Olayla ilgili yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde, göçmenlerden bir kısmının yurda yasal yollardan giriş yaparak İstanbul ve İzmir illerine geldikleri, İstanbul ilinde bulunanların ise çeşitli hava yolu firmaları ile seyahat ederek İzmir grubuna katıldıkları, İzmir merkez Basmane bölgesinde bulunan çeşitli otellerde bir aya yakın bir süredir ikamet ettiklerinin tespit edilmesi üzerine adli makamlardan alınan karara istinaden Basmane bölgesinde yapılan arama/yakalama çalışmalarında Filistin uyruklu iki ve Suriye uyruklu bir olmak üzere toplam üç organizatör yakalanarak gözaltına alındı, olayla ilgili soruşturma sürmektedir."

Valilik açıklamasında, yaşamını yitiren 61 mültecinin kimlik tespiti maksadıyla İzmir Adli Tıp Kurumuna sevk edildiği belirtildi.Kazadan sağ kurtulan 30'u Suriye, 16'sı Filistin ve biri Irak uyruklu 47 mülteci hakkındaki adli işlemlerin de sürdüğü bildirildi.

Menderes'in Ahmetbeyli beldesi sahilindeki batan tekneyle ilgili yapılan ilk incelemelerin sonuçları hakkında bilgilerin verildiği açıklamada, Sailoor adlı ticari teknenin kaçakçılıkta kullanıldığı ve teknenin muhtemelen aşırı yük nedeniyle karadan yüz metre açıkta alabora olarak battığının tespit edildiği kaydedildi.

Kazanın Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirildiğinin aktarıldığı açıklamada, şöyle denildi: "Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü dalgıç ekipleri ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ile müşterek başlatılan çalışma ve yapılan tespitler doğrultusunda batık içerisinde boğulmuş 61 insan cesedi bulundu. Kimlik tespit çalışmaları devam etmektedir. "
Kaynak: İHA