Balkan-Anadolu Buluşması

Uluslararası Balkan Dernekleri Federasyonu (ULUBALDEF) tarafından Balkan-Anadolu kardeşliğini pekiştirmek için "Balkan Sıra Gecesi, Balkan Anadolu Kardeşliği" adlı program Şanlıurfa'da düzenlenecek.

Üç gün sürecek olan program, Şanlıurfa'nın kurtuluş yıldönümüyle başlayacak, Balkan göçmenleri Arap, Kürt ve Zaza vatandaşlarla birlikte mahalli türküler söyleyecek. ULUBALDEF'in Balkan Anadolu Derneği ile birlikte İzmir'den 200 kişilik davetlinin katılımıyla düzenleyeceği program, 11 Nisan Şanlıurfa'nın kurtuluşu yıldönümü sebebiyle halkın bayramını kutlayarak başlayacak.

Federasyon, Harran Üniversitesi'nde bakanlar, milletvekilleri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapılacak olan söyleşinin ardından Şanlıurfa'ya has olan sıra gecesi kültürünü Balkan kültürüyle harmanlayacak. Balkan göçmeni Arnavut, Makedon, Torbeş, Boşnak kıyafetleri ve mahalli tatların ikramlarıyla kendi kültürlerinin zenginliği olan halk oyunlarını ve şarkılarını, Şanlıurfa'ya has sıra gecesi kültürü eşliğinde sergileyecek. Şanlıurfalıların da bulunacağı gecede Arap, Kürt ve Zaza kıyafetleriyle türküler söylenecek. 600 yıl bütün kültürlerin birarada yaşadığını söyleyen Federasyon Başkanı Ekrem Selimler, '1000 yılda karılmış bu ülke harcının, her birimiz değerli bir parçasıyız. Bu milletin çocuklarının bugün her zamankinden çok millî birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunun, bizler Balkanlılar olarak farkındayız. ' dedi.

Bu programı gelenek haline getirip her yıl yapmayı planladıklarını söyleyen Selimler, sözlerine şöyle devam etti: 'Bu yapılan faaliyet bir kardeşlik temel atma töreni değil, aksine dünyaya huzur götüren bir milletin torunlarının, bugün var olan temeli güçlendirme çalışmasıdır. Balkan ile Anadolu kardeşliği, kültürlerin harmanlanacağı bir kültür ve zenginlik harman yeridir. Kürt de, Arap da, Zaza kardeşlerimiz de bizim için değerlidir. '