Diyarbakır'da 12 Eylül Darbe Protestosu

Diyarbakır'da 78'ler girişimi, Tutuklu Aileleri Derneği ve bazı STK'lar 12 Eylül darbesini protesto ederek, Diyarbakır Cezaevine kadar yürüdü ve cezaevi kapısına karanfil bıraktı.

Diyarbakır'da 12 Eylül Darbe Protestosu
78'ler Girişimi, Tutuklu Aileler Derneği ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri Koşuyolu Parkı içerisinde bulunan Yaşam Anıtı önünde toplandı. Kalabalık grup Diyarbakır cezaevine kadar yürümek istedi. Güvenlik güçlerinin gruptan birer temsilcinin yürümesine izin verilmesi üzerine belirlenen temsilciler, Koşuyolu parkında kısa bir açıklama yaptı. 12 Eylül döneminde hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunurken kalabalık ise Kürtçe 'burada' diye bağırdı. 78'ler Girişimi sözcüsü Ahmet Andıç, 12Eylül 1980 tarihinden beri yürütülen askeri ve siyasi politikaların, toplumda oluşturduğu ekonomik, sosyal ve psikolojik tahribatın hala unutulamadığını söyledi

1980'li yıllarda başlayan ve 90'lı yıllarda yoğunlaşarak devam eden 12 Eylül zihniyetinin, cezaevlerinde vahşet uyguladığını ifade eden Andıç, "TBMM 12 Eylül gerçeğini araştırma ve adalet komisyonu kurmalı. 82 Anayasanın tamamen kaldırılarak özgürlükçü, demokratik, temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan yeni bin anayasa için tüm toplum kesimlerini dahil olacağı bir çalışma başlatmalı" dedi. Grup üyeleri daha sonra Diyarbakır Cezaevi ziyaretçi kapısının önüne karanfil bıraktıktan sonra dağıldı. Grubun ayrılmasından sonra Medine Bulvarı üzerinde toplanan ve çoğunluğu çocuklardan oluşan başka bir grup, polislere taşlarla saldırdı. Polis grubu tazyikli suyla dağıttı. Polise taşlı saldırıda bulunan 5 kişi gözaltına alınırken, polis kritik noktalara zırhlı araçlarını yerleştirerek olası bir yürüyüşe karşı hazır bekledi. Medine Bulvarı üzerinde parçalanan kaldırım taşları yol ortasına atılırken,zırhlı panzerlerde süpürgelikleri ile taşları süpürerek yol kenarına attılar.
Kaynak: İHA