Hayvanların Zorlu Yolculuğu Başladı

Muş‘un Üçdere köyünde köy merası ile köyün arasından geçen Karasu Nehri, köylüler için adeta çile nehri oldu. Köylüler hayvanları meraya götürüp getirmek için Karasu Nehri‘nden geçerken çok zorluk çekiyor.

Hayvanların Zorlu Yolculuğu Başladı
Merkezden 8 kilometre mesafedeki 150 hane ve bin 500 nüfuslu Üçdere köyünde köy merası ile köyün arasından geçen Karasu Nehri, köylüler için adeta çile nehri oldu. Köylüler hayvanları meraya götürüp getirmek için Karasu Nehri‘nden geçerken çok zorluk çekiyor. Çobanlara yiyecek götüren ve meraya gitmek isteyen köylüler de halat gererek, ilkel sallarla nehri geçmeye çalışıyor. Özellikle ilkbahar mevsiminde suyun çok fazla olması sebebiyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten köylüler, "Hayvanların her

geçişinde buraya gelip, beklemek zorunda kalıyoruz. Hayvanlarımızın meralara geçişini sağlamak için mutlaka buraya bir köprü yapılması gerekiyor. Aksi halde bu sıkıntımız devam edecektir" dedi.

Üçdere köyüne ait meranın Karasu Nehri‘nin karşı tarafında olduğunu belirten Ahmet Yıldırak isimli vatandaş, "Bu sebeple köyde bulunan yaklaşık 350 büyükbaş hayvanı otlatmak için çobanlar tarafından her gün nehri yüzerek geçmek zorunda kalıyor. Köyümüzün tek geçim kaynağı hayvancılıktır. Her yıl onlarca hayvan akıntıya kapılarak veya çamura saplanarak telef olmaktadır. Bizim devletten tek isteğimiz şu anda Karasu Nehri‘nde devam eden Islah Projesi kapsamında buraya bir köprünün yapılmasıdır. Her yıl bu

sıkıntıları çekiyoruz. Sığırların günde iki kez nehri aşması özellikle debinin arttığı dönemlerde büyük macera oluyor. Bu geçiş sırasında kimi zaman hayvanlar boğularak telef oluyor‘‘ diye konuştu.

Bu yolculuğun süt verimini de olumsuz etkilediğini ifade eden Yıldırak, bir hayvandan bir günde en fazla 2 kilo süt alabildiklerini sözlerine ekledi.

Suyun soğuk olması sebebiyle sudan geçerken birçok ineğin memesinde yaralar oluştuğunu dile getiren Harfiye Meriç ise ineği sağarken çok korktuğunu ve tekmeler yüzünden birkaç defa yaralandığını söyledi.

Kaynak: İHA