Adana‘da ‘Yeşil Gece‘

"Uluslararası Orman Yılı ve 21 Mart Dünya Ormancılık Günü" kapsamında, Adana Orman Bölge Müdürlüğü‘nün geçen yıl yürüttüğü çalışmalar, Seyhan Oteli‘nde gerçekleşen "Yeşil Gece" adlı bir akşam yemeği ile tanıtıldı.

Çok sayıda ormancı ve davetlinin katıldığı ‘Yeşil Gece‘de, gerçekleştirilen faaliyetler sinevizyon gösterisiyle anlatıldı. Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, doğal dengenin korunmasında üstlendiği işlev ve sayısız yararları ile yaşamsal öneme sahip olan ormanların, dünyanın en önemli hazinesi olduğuna dikkat çekerek, "Bilinçsiz kullanım, yanlış uygulamalar, ihmal ve dikkatsizlik gibi nedenler dünya ormanlarının gün geçtikçe azalmasına sebep olmaktadır" dedi. Kara, dünyada her yıl ülkemizin toplam orman alanına yakın bir alanın tahrip olduğunu ifade ederek, "Ormansızlaşmanın getirdiği sorunlar da her geçen gün büyümektedir. Ormanların hızla yok olması doğal dengeyi bozmakta, bunun sonucunda küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık gibi çeşitli çevre felaketleri ile insanoğlu karşı karşıya kalmaktadır. Günümüzde yaşanan küresel ısınma ve sonucunda yaşanan iklim değişikliğine karşı alınabilecek en önemli tedbirlerin başında verimsiz ormanların süratle ıslah edilmesi ve uygun yerlerde yeni ağaçlandırmalar yapılması gelmektedir" dedi.

Kara, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Unutulmamalıdır ki, ağaçlandırma çalışmaları ülkemizin en önemli sorunlarından olan erozyonun önlenmesine de katkıda bulunacaktır. Bu noktada Bakanlık olarak Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve Başbakanımızın katılım ve direktifleriyle ‘Ağaçlandırma Seferberliği‘ ni başlattık. Dünya ormanları üzerindeki giderek artan tahribatı gören ve bu gidişin durdurulması gerektiğine inanan Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), kuzey yarım küresinde ilkbaharın, güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul edilen 21 Mart tarihini Dünya Ormancılık Günü olarak kabul etmiş ve Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile bütün dünya ülkelerine 21 Mart‘ı Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanmasını tavsiye etmiştir. Dünyada 1971 yılından bu yana kutlanmaktadır. Ülkemizde 1975 yılında bu tavsiyeye uyarak 21 Martı Dünya Ormancılık Günü içinde olduğu haftayı da Orman Haftası olarak kutlamaktadır. Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası boyunca ağaç dikimini özendirmek başta olmak üzere yapılan çeşitli etkinlikler ile özellikle genç nesillerimizin eğitimi ve bilgilendirilmesi ile halkta ormanların korunması yönünde ulusal bir bilinç oluşturulması hedeflenmektedir."

Kara‘nın konuşmasının ardından, emekliye ayrılan ormancılara hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi verildi. Ormancılar gecenin ilerleyen saatlerinde şarkılar eşliğinde eğlenerek hoşça vakit geçirdi.

Kaynak: İHA