İşte Beyaz Hindiba'nın faydaları

Bir bodrum katında yanlışlıkla üzerilerinin samanla örtülmesi sonucunda ilk defa üretilen Hindiba günümüzde teknolojinin yardımıyla gelir kapısı oluşturmuş durumda. Yetiştirilmesi keşfi kadar da ilginç olan Hindiba lezzetini karanlıktan alıyor.

İşte Beyaz Hindiba'nın faydaları
Topraksız, güneş görmeyen bahçede yetişen Hindiba tatlı oluyor ve beyaza dönüyor. İşte beyaz Hindiba’nın öyküsü….

Beyaz Hindiba (Cichorium Intybus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaprakları kökünün karanlıkta ve ısıyla zorlanmasıyla elde edilen tomurcuk şeklinde hindiba cinsinden bir sebze türü. İlk olarak Belçika'da yetiştirilmesi sebebi ile Belçika hindibası adı da verilir.

Tadı buruk şifalı bir bitki olan Hindiba kökleri 19. yy. da hayvan yemi ve kahve yapımında kullanılıyordu. Mahzende saklanan kökler karanlıkta filizlenince tesadüfen keşfedildi.

Hindiba yumruları karanlıkta önce suya kök salıyor, suda ki gübre ve köklerdeki vitaminle yapraklar 21 günde büyüyor.

Bitki köküne özel şartlar uygulanarak elde edilen “Beyaz Hindiba” hem sebze hem de salata olarak tüketilir.

"Beyaz hindiba" az kalori içeren besleyici, zengin ve hafif bir besindir. Tadı buruktur ancak son yıllarda burukluğun azaltıldığı çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır.

Beyaz Hindibanın Faydaları

Karaciğeri zehirli maddelerden arındırır ve hazmı kolaylaştırır. Beyaz Hindiba yüksek miktarda potasyum içerir. Yüksek lif ve su içerir. Yaprakları salata olarak, kökleri de kaynatılıp tüketilebilir. Yapraklarını salata yaparak yemek prostata iyi gelir.