Yıldızeli'nde Kanserle Mücadele Seferberliği Başladı

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde asbeste yoğun maruziyet nedeniyle kanser tehdidi ile karşı karşıya kalan vatandaşlar, bir yandan sağlık kontrolünden geçirilirken, bir yandan da asbestten uzak durmaları konusunda bilinçlendiriliyor

Yıldızeli'nde Kanserle Mücadele Seferberliği Başladı
Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde asbeste yoğun maruziyet nedeniyle kanser tehdidi ile karşı karşıya kalan vatandaşlar, bir yandan sağlık kontrolünden geçirilirken, bir yandan da asbestten uzak durmaları konusunda bilinçlendiriliyor.
İl Kanser Kontrol Kurulu'nun bölgedeki çalışmalarının ardından raporunu tamamlaması ile birlikte bölgede Sağlık Bakanlığı'nın da müdahil olacağı çalışmaların yapılacağı Yıldızeli İlçe Belediyesi, bölgede yürütülen kanser tarama çalışmalarına büyük destek veriyor. Yıldızeli Belediye Başkanı Selim Baş belediye olarak üzerlerine düşecek her türlü görevi yapacaklarını belirterek, "İlçemizde şuanda bir seferberlik başlatıldı diyebiliriz. Belediye olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getireceğiz. Şuanda köylerdeki vatandaşlarımızın ilçe merkezine getirilerek sağlık taramasından geçirilmesine yardımcı oluyoruz" dedi.
Yıldızeli'nde İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Kurulu'nun yaptığı çalışmalarla, akciğer zarı kanserine (mezetelyoma) neden olan asbestin yoğun bulunduğunun tespit edilmesinden sonra çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Halkın asbestle iç içe yaşadığının da tespit edildiği bölgede daha önce kent merkezine getirilen vatandaşlar dün itibariyle Yıldızeli İlçe Devlet Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirilmeye başlandı. İlçede halkın sağlık kontrolünden geçirilmesi ve asbeste maruziyetin önlemesi konusunda seferberlik başlatıldı. Yıldızeli İlçe Belediyesi köylerdeki vatandaşların ilçe merkezine getirilerek sağlık kontrolünden geçirilmesine yardımcı oluyor.
Konu hakkında açıklama yapan Yıldızeli Belediye Başkanı Selim Baş olayın ciddiyetinin bilincinde olduklarını, bölge halkının sağlığı için ellerinden gelen tüm gayreti göstereceklerini söyleyerek, "Daha önceden bunlar halk tabiri ile tarif ediliyordu. 'Ak topraklar, işte şurası şöyle, burada şu oluyor' gibi kulaktan dolma ham bilgiler olarak ortaya koyuluyordu. Belki sağlık ekiplerince ufak tefek de olsa bazı çalışmalar yapılıyordu ama bilimsel ve akademik olarak bir kurul tarafından herhangi bir çalışma yapılmamıştı. Geçtiğimiz hafta itibariyle İl Sağlık Müdür Yardımcımız Abdullah Kurt başkanlığındaki akademik heyet ilçemizi ziyaret ettiler. Bizleri bu hususta bilgilendirdiler ve biz de zaten bu heyetin içerisinde olduğumuzu kendilerine söyledik. Bu kanser solunum yolu ile meydana geliyor, birincisi stabilize yolların asfaltlanması, ikincisi hala 21. yüzyıldayız ama köylerimizde bu topraklarla sıvanmış ahşap evlerde yaşanıyor ve en büyük sebeplerinden birisi de bu evler. O evlerin kireçle, betonla, alçıyla sıvanması ve bir döngünün sağlanması lazım. Hattı zatında Yıldızeli'nde bu kadar fazla görülmesinin sebepleri de bizim ilçemizde 114 köyümüz var. Bu köylerin de diğer ilçelerimize göre doluluk oranı en fazla olan ilçelerimizden birisi. Bizim köylerimiz yaz kış dolu olur. Göç olgusu bariz bir şekilde olmaz. Yazın dışarıdan özellikle gurbetçilerimiz de yurt içinden ve yurt dışından gelerek hayatlarını idame ettirirler en azından ziyaretlerini yaparlar.
Bu hastalık genelde 15-20 yıllık bir zamanda nüksediyor, hemen nüksetmiyor. Şuan itibariyle o çalışmayı yapan akademik kadro ile hocalarımız ile ne gerekiyorsa onu yapacağımız taahhüt ettik. Biz de bu çalışmanın içindeyiz ve bu çalışma bizi de heyecanlandırıyor."dedi.
"SEFERBERLİK BAŞLATILDI"
Yıldızeli'nde halk sağlığı açısından tehdit oluşturan asbeste maruziyeti önlemek için seferberlik başlatıldığını ifade eden Yıldızeli Belediye Başkanı Selim Baş, "Şuanda Yıldızeli'nde gerçekten bir seferberlik başlatıldı diyebiliriz. Biz de bu işi çok ciddiye alıyoruz. Nihayetinde biz de bu bölgedeyiz, hepimiz burayız. Sivas, Türkiye'de asbestli bölge olarak en fazla dikkat çeken bir il. Sivas'ta da Yıldızeli dikkat çeken bir bölge. Mademki burada toplum önderleriyiz. Belirli görevlerimiz var. Sadece yol, kaldırım yapmak belediyecilik değil. Belediyeciliğin bir de sosyal yönü var. Günümüz belediyeciliğinde en fazla ön plana çıkan yönlerinden birisi sosyal belediyecilik yönü. Bizim asli görevimiz olarak düşünüyoruz bunu."şeklinde konuştu.
Bu arada sağlık kontrolü için ilçe merkez ve köylerinden gelen vatandaşlar Yıldızeli Devlet Hastanesi'ne sağlık kontrolünden geçmek için gelirken öğle tatili sırasında hastane bahçesinde bekledi.